Rolul esenţial al somnului în sănătatea mintală şi de ce greşeşte medicul dumneavoastră

(photos.com)
Barry Krakow, M.D.
10.04.2023

Somnul este o chestiune foarte importantă. Cu toate acestea, în ciuda realizărilor ştiinţifice şi tehnologice extraordinare din secolul XXI, progresele deosebite din domeniul medicinei somnului sunt în mare parte necunoscute, ignorate sau neglijate de marea majoritate a profesioniştilor din domeniul sănătăţii.

Nicăieri nu este mai evident acest vid în cunoştinţele clinice despre somn decât în tratamentul pacienţilor cu probleme de sănătate mintală, care se plâng şi se luptă frecvent cu tulburări de somn.

Mulţi dintre cei care suferă de probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), precum şi cei cu gânduri sau comportamente suicidare, aproape invariabil suferă din cauza unor tulburări de somn preexistente, diagnosticabile şi tratabile. Rareori aceste afecţiuni sunt examinate sau înţelese prin prisma medicinei moderne a somnului.

În schimb, indivizii care se luptă cu sănătatea mintală şi cu tulburările de somn sunt instruiţi - uneori timp de ani de zile - să creadă în doar două abordări ale afecţiunilor somnului. În primul rând, medicii şi terapeuţii lor - cu intenţii sincere - explică modul în care problemele de somn ar trebui să dispară odată ce sănătatea mintală este restabilită. Cu alte cuvinte, boala mintală afectează somnul, aşa că, mai întâi, atacaţi cauza prin repararea sănătăţii mintale.

Sau li se prescriu toate medicamentele sedative posibile găsite în "Ghidul medicilor". Adesea, pacienţii cu probleme de sănătate mintală aud ambele teorii şi sunt convinşi să ia medicamente eliberate pe baza de reţetă sau fără prescripţie medicală până când starea mintală se rezolvă.

Nu numai ca aceste teorii sunt greşite în cazul a 90 la sută dintre cei diagnosticaţi cu tulburări de sănătate mintală şi simptome de somn coexistente - ele pot fi total greşite pentru acele persoane nefericite ale căror tulburări de somn s-au dovedit mult mai supărătoare decât a fost cineva capabil să recunoască şi să le trateze corespunzător.

Iată de ce somnul este atât de important atunci când vine vorba de sănătatea dumneavoastră mintală. Vestea bună este că trei decenii de cercetări dovedesc cum problemele dumneavoastră de somn sunt independente de afecţiunile dumneavoastră de sănătate mintală şi, prin urmare, pot şi trebuie tratate independent.

Acum, iată ironia incredibilă: majoritatea pacienţilor cu probleme de sănătate mintală cunosc deja acest adevăr despre somn. În schimb, puţini profesionişti din domeniul sănătăţii au ascultat acest sfat. Dimpotrivă, pacienţii cu probleme de sănătate mintală caută evaluări şi tratamente de specialitate pentru sănătatea somnului, dincolo de pastile, deoarece recunosc că un somn mai bun ar produce o sănătate mintală mai bună.

Istoria va demonstra că pacienţii au deschis calea, deoarece au apreciat intuitiv şi din experienţă această perlă clinică semnificativă, care, din păcate, a avut nevoie de zeci de ani pentru ca profesioniştii din domeniul sănătăţii şi cercetătorii să o desluşească în mod ştiinţific.

Aceste fapte au fost demonstrate în mod repetat în cazul unor afecţiuni precum anxietatea, depresia şi stresul post-traumatic şi, într-o anumită măsură, în cazul gândurilor sau comportamentelor suicidare. Aceste informaţii ar trebui să fie o actualizare binevenită, răspândită peste tot, astfel încât pacienţii cu probleme de sănătate mintală să poată obţine în sfârşit tratamentele de somn de care au nevoie. Pentru a fi mai exacţi - intervenţii independente, bazate pe dovezi (în mare parte fără medicamente) pentru tulburările de somn vor îmbunătăţi aceste afecţiuni de sănătate mintală şi, uneori, le vor vindeca.

Întrebarea derutantă, deocamdată, este cea de fond: cum au putut atât de mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii, din atât de multe ramuri clinice diferite ale medicinei şi psihologiei din ultimele trei decenii, să treacă cu vederea toate aceste dovezi ştiinţifice?

Răspunsul s-ar putea să vă surprindă. Aceşti profesionişti bine intenţionaţi au urmat înţelepciunea convenţională care susţine că somnul se referă la numărul de ore dormite şi respectiv la corolarul său, numărul de ore dormite fără întrerupere (continuitatea somnului).

Această teorie învechită privind cantitatea de somn a fost suplinită de teoria mai relevantă din punct de vedere biologic a "calităţii somnului". Opriţi-vă pentru o clipă şi întrebaţi-vă de câte ori în viaţa dumneavoastră aţi auzit că ceea ce contează cu adevărat este "calitatea în detrimentul cantităţii"?

Somnul nu face excepţie. Majoritatea profesioniştilor din domeniul sănătăţii se uită doar la cantitatea sau continuitatea somnului, bazându-se pe presupunerea greşită că numărarea orelor sau orele continue reprezintă piesa esenţială care conduce la tulburările de somn. Întrucât sunt obişnuiţi să îi trateze pe cei care au dificultăţi în a adormi sau a rămâne adormiţi - şi anume problema insomniei - pare să aibă sens să se concentreze pe orele de somn. Problema este că aproape toţi insomniacii suferă, de asemenea, de un somn neodihnitor - adică de o calitate slabă a somnului - care, de obicei, se dovedeşte a fi mai important în ceea ce priveşte alimentarea insomniei.

Cu toate acestea, punctul de vedere al insomniei este doar unul dintre cei doi factori care îi determină în mod greşit pe profesioniştii din domeniul sănătăţii să acorde prioritate cantităţii în detrimentul calităţii. Problema mai gravă este reprezentată de prejudecăţile implicite şi explicite care susţin că tulburările de somn la pacienţii cu probleme de sănătate mintală sunt determinate exclusiv de factori psihologici. În timp ce această abordare de tipul "totul este în mintea ta" este aproape fixată, ea ratează totuşi obiectivul dintr-un motiv important, nesperat şi foarte fizic.

Se întâmplă ca mintea dumneavoastră să locuiască în creierul dumneavoastră, iar creierul dumneavoastră este locul unde somnul este cel mai uşor de observat. Cum putem observa somnul în creier? Uşor - creierul dumneavoastră generează impulsuri electrice specifice, determinate fiziologic, care măsoară adâncimea şi calitatea somnului. Pornind de la aceste câteva cunoştinţe, este imperios necesar să apreciaţi că tot ceea ce ţine de somnul dumneavoastră include această dimensiune fiziologică (fizică), ceea ce înseamnă că nimeni nu ar putea declara cu exactitate că problemele dumneavoastră de somn sunt strict psihologice.

Indiscutabil, măsurarea somnului este analogă cu măsurarea impulsurilor electrice ale inimii dumneavoastră. Foarte rar ar fi posibil ca aritmia cardiacă a cuiva să fie cauzată doar de factori psihologici. De ce ne-am imagina vreodată că problemele de somn trebuie să fie cauzate exclusiv din considerente psihologice?

Vă aşteaptă mult mai multe pe măsură ce vom aprofunda fiziologia somnului - ceea ce veţi afla în continuare vă va creşte gradul de apreciere a impactului uriaş pe care îl are somnul asupra sănătăţii dumneavoastră. Aţi auzit sau aţi citit vreodată despre afecţiuni mortale, cum ar fi insuficienţa renală sau hepatică, în care sistemele majore de organe nu reuşesc să elimine deşeurile toxice din organism? Atunci când apare o insuficienţă completă, acumularea de deşeuri toxice provoacă moartea.

Acest lucru ne conduce la "insuficienţa cerebrală", o afecţiune care se referă la traumatisme craniene, accidente vasculare cerebrale grave sau comă. Din fericire, insuficienţa cerebrală asociată cu somnul este mult mai graduală, deşi poate duce la consecinţe mortale, deoarece creierul trebuie să elimine şi deşeurile toxice. Şi nu veţi ghici niciodată când creierul este cel mai activ şi mai eficient în eliminarea acestei toxicităţi.

Dacă aţi intui "dormind", aţi fi pe drumul cel bun, dar nu este vorba de orice somn. Este vorba despre somnul profund: cu cât dormiţi mai profund, cu atât mai bine funcţionează sistemul de "spălare a creierului". Acest punct ne aduce înapoi de unde am plecat, deoarece obţinerea unui somn mai profund necesită atingerea celei mai înalte calităţi posibile a somnului.

Acum ştiţi, numărarea orelor de somn este adesea la fel de inutilă ca şi numărarea oilor. Pe măsură ce vă îndrumăm spre noi şi interesante posibilităţi de a vă învăţa cum să vă îmbunătăţiţi calitatea somnului şi, prin urmare, să vă îmbunătăţiţi sănătatea creierului şi sănătatea mintală, vom începe cu sfaturi practice dovedite despre cum puteţi învăţa să vă măsuraţi propria calitate a somnului.

Vă rugăm să meditaţi asupra acestor idei, pentru că ele v-ar putea salva viaţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor