Robert Veress: Ţi-ai lăsa în fruntea Guvernului un om care îşi părăseşte colegul când este la nevoie? (Video)
alte articole
Aflat în cea de-a treia zi de grevă a foamei şi a setei pentru demiterea vicepremierului Oprea, jurnalistul Robert Veress continuă să-şi aştepte concetăţenii în faţa Guvernului, pentru a sprijini, cu o semnătură, demersul său.
Cum de la Oprea nu mai speră la un gest de onoare - demisia - şi nici de la premier nu mai trage nădejde că îşi va demite colegul de guvernare altfel decât sub presiunea socială, jurnalistul anunţă că, dacă până la finele acestei zile nu va strânge 1000 de semnături, va renunţa la protestul său.
"Poate pentru mult prea mulţi cetăţeni situaţia aceasta (demiterea lui Oprea după moartea poliţistului Bogdan Gigină n.r.) pe care eu o văd de forţă majoră, este una banală. Din punctul meu de vedere nu este deloc. (...) Este un punct foarte elocvent şi limpede în ceea ce priveşte sistemul de guvernare cu care ne confruntăm. Este un Sistem în care se poate întâmpla orice, oricui şi să nu existe consecinţe.
În acest moment, despre Gabriel Oprea ştim cu certitudine că şi-a părăsit subordonatul la nevoie. Am spus şi repet acest lucru, fiecare trebuie să se gândească, fiecare cetăţean trebuie să se gândească dacă, într-o situaţie asemănătoare, ar fi reacţionat la fel. Eu cred că răspunsul majorităţii covârşitoare ar fi fost: "Nu, m-aş fi oprit, dacă ar fi fost colegul meu, m-aş fi oprit să văd ce se întâmplă cu el.", a declarat Robert Veress.
"Nu vreau să tolerăm în fruntea Guvernului o persoană care şi-a pierdut calitatea umană, îi rog pe români să se gândească la acest lucru simplu: ţi-ai lăsa în fruntea Guvernului un om pe care l-ai vedea că îşi părăseşte colegul când este la nevoie? În asemenea circumstanţe, cum poţi TU să mai ai încredere în actul de guvernare, în orice ar avea individul acesta de spus de acum încolo? Fiecare vorbă pe care o scoate pe gură, din punctul meu de vedere, este o minciună!', a adăugat jurnalistul.
Robert Veress a mai precizat că în primele două zile a reuşit să strângă, cât timp a stat în faţa Guvernului, doar 200 de semnături în caietul pe care l-a adus cu sine, mult mai puţine decât se aştepta.
"Aş vrea ca până la finalul zilei să am măcar 1000 de semnături. Şi atunci, voi continua greva foamei pe termen lung, până când voi reuşi să umplu acest caiet care are sute de pagini. Până acum am umplut doar 5 pagini. Când caietul se va umple, îl voi duce la Secretariatul Guvernului. Dacă până diseară nu se strâng 1000 de semnături, mâine mă voi duce şi îl voi depune la Guvern, cu câte semnături sunt, căci îi respect pe cei ce au semnat, după care îmi voi vedea de treabă.", a declarat Veress.
"Dincolo de noi este o mlaştină care, din când în când, îl înghite pe semenul nostru. În spitalele din România se moare pentru că nu sunt medicamente, în şcolile de stat din România nu mai există învăţământul la standardele pe care ni le-am dori, pe şoselele din Bucureşti se circulă în demenţă pentru că nu sunt poliţişti să monitorizeze traficul cum ar trebui, sau pentru că sunt atâţia şi atâţia şoferi care îşi iau carnetul deşi n-ar trebui să-l ia... Trebuie să privim lucrurile din aproape în aproape. Noi privim doar la cel care este direct responsabil, la şoferul care a omorât pe cineva, la învăţătorul care nu-şi face treaba, la medicul care nu are grijă de pacientul său decât dacă primeşte ceva... este un lanţ al slăbiciunilor. Dar dacă privim doar în mic şi nu reuşim să vedem că răul este mult mai sus, atunci nu vom reuşi să îndepărtăm cauza primară.", a concluzionat jurnalistul.