Robert Veress, în greva foamei la Guvern: "Oprea şi-a pierdut calitatea de om" (Video)

În faţa Guvernului condus de un premier acuzat de plagiat şi de un vicepremier acuzat ca şi-a abandonat un camarad accidentat mortal, jurnalistul Robert Veress face greva foamei şi setei, cerând demiterea lui Oprea.
Robert Veress, în greva foamei şi a setei în faţa Guvenului, 26 octombrie 2015. (Epoch Times)
Loredana Diacu
27.10.2015
Se încarcă player-ul...

Revoltat de refuzul vicepremierului Oprea de a demisiona din funcţiile publice pe care le deţine, jurnalistul Robert Veress, redactor şef al cotidianului Puterea, a intrat luni, la ora 12, în greva foamei şi a setei, lângă Guvern.

Aşezat pe o bancă în faţa Muzeului Antipa, jurnalistul este ferm hotărât să nu mănânce şi să nu se hidrateze până când Oprea nu va fi demis, considerând că nu se poate tolera ca România să aibă în fruntea Guvernului un asemenea vicepremier.

"În 17 ani de carieră am fost doar observator, jurnalist, mi-am făcut datoria. Am decis însă că este cazul să pun piciorul în prag, să iau această iniţiativă pe cont propriu şi să mă implic să intru în greva foamei şi a setei pe termen nedeterminat sau, mă rog, determinat de condiţia demiterii sau demisiei lui Gabriel Oprea.", a declarat Veress luni seara, într-un scurt interviu acordat Epoch Times.

Înconjurat de protestatari ieşiţi pentru a cere, la rândul lor, demisia vicepremierului, Veress şi-a motivat gestul explicând că, în viziunea sa, Gabriel Oprea şi-a pierdut calitatea de om atunci când a lăsat în urmă un camarad rănit:

"Nu sunt o persoană extremistă, dimpotrivă, am o familie care mă iubeşte, de care am grijă, am trei copii, sunt multe elemente pe care a trebuit să le consider când am luat această decizie. Însă, avem acum în fruntea Guvernului, la cel mai înalt nivel, vicepremier, o persoană care nu mai este om, şi-a pierdut calitatea de om în momentul în care a ales să părăsească locul accidentului acolo unde un camarad al său şi puneţi dvs. ghilimelele, un poliţist care îl servea a suferit un accident care s-a dovedit a fi mortal. La momentul respectiv când s-a produs accidentul, nu ştia că acest accident s-a soldat cu moartea poliţistului. Nu s-a oprit, sau, dacă luăm declaraţiile domniei sale de azi, a aflat la 2-3 minute după ce a plecat de faptul că poliţistul a suferit un accident, nu s-a întors din drum ca să stea lângă camaradul lui deşi a declarat în repetate rânduri că Armata, când lucra la Armată şi respectiv la efectivele MAI nu îşi părăsesc colegii. El se consideră camarad cu acel poliţist dar a procedat cu laşitate şi l-a părăsit în cel mai greu moment, a părăsit locul accidentului, drept pentru care eu consider că nu mai este om, şi-a pierdut această calitate.", a declarat Veress.

În viziunea jurnalistului, câtă vreme Oprea e în fruntea MAI, pot exista suspiciuni că acesta face presiuni asupra poliţiştilor martori. Însă, mai mult decât atât, vicepremierul ar trebui să demisioneze pentru ca "şi-a pierdut calitatea de om."

"Organele de anchetă trebuie să îşi facă datoria ca şi în acest caz al accidentului, trebuie să se vadă ce s-a întâmplat; să lăsăm organele de anchetă să-şi facă datoria chiar dacă s-a început cu o muşamalizare. (...) Avem însă, din cauza acestei tentative de muşamalizări, rezerve foarte mari: ce vor declară poliţiştii puşi sub presiune de ministru? De asta cred că ar fi fost un gest de onoare să demisioneze şi să lase ancheta să-şi desfăşoare cursul. Căci el, fiind în minister, putem suspiciona presiuni pentru ca poliţiştii martori să-şi schimbe declaraţia. Dar dincolo de asta, calitatea de om, asta mă interesează, el şi-a pierdut-o, şi aici eu pun punct, aici nu mai pot să tolerez acest lucru." a declarat jurnalistul.

Veress a mai precizat că protestul sau nu se va opri "până când premierul îşi va reveni la realitate" şi îl va demite pe general:

"Voi sta aici până când premierul Ponta va decide să-l demită pe vicepremierul Gabriel Oprea. Oprea nu intenţionează să demisioneze, nu mai putem sconta pe demisia sa. Eu scontez că premierul Ponta va reveni la realitate şi că îl va demite pentru că este o situaţie inacceptabilă. Să ne gândim cum vom fi priviţi în Occident în momentul în care avem în fruntea Guvernului un asemenea personaj.", a adăugat jurnalistul.

Nu în ultimul rând, Veress a lansat un apel către cei ce vor să-i sprijine demersul să semneze pentru demiterea lui Oprea într-un caiet pe care jurnalistul îl are lângă el, pe banca din faţa muzeului Antipa.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe şosea în plin centrul Capitalei, pe strada Ştirbei Vodă. Poliţistul a fost avansat în grad post mortem de Gabriel Oprea, considerându-se ca acesta a murit în misiune.

Însă care era misiunea? Presa a citat surse care susţin că Oprea se întorcea spre casă de la restaurant şi l-au acuzat pe general că nu este prima dată când a folosit poliţia în scopuri personale. Poliţişti în subordinea lui Oprea au declarat că generalul merge însoţit de coloana oficială şi la masă, şi la tuns, şi la meciuri, practic peste tot. Mai mult, poliţiştii care îl însoţesc sunt hăituiţi cu peste 100 de km la oră în Bucureşti şi peste 160 - 180 km/h pe drumurile naţionale.

După moartea lui Bogdan, în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării au avut loc mai multe evenimente comemorative şi proteste. În pofida faptului că duminica, în jur de 1500 de persoane i-au cerut demisia în faţa sediului MAI, luni, vicepremierul Oprea a ţinut o alocuţiune pentru a anunţa că nu renunţă la funcţii şi că, practic, nu va da publicului nicio informaţie concretă despre circumstanţele morţii lui Bogdan, respectiv despre motivul pentru care a solicitat coloana, despre locul unde se ducea etc.

Pentru a afla mai multe despre controversele din jurul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, vă recomandăm articolul Cazul poliţistului care şi-a pierdut viaţa escortându-l pe Oprea. O înmormântare şi întrebări fără răspuns

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor