Riscurile schimbărilor climatice şi urbanizarea
alte articole
În timp ce Asia de sud şi sud-estul Asiei continentale văd primele semne ale musonului de vară, creşterea frecvenţei şi intensităţii precipitaţiilor în ultimii ani trage un semnal de alarmă guvernelor şi cetăţenilor. În ultimii cinci ani, regiunea Asia-Pacific a fost lovită dur de evenimente naturale, cu consecinţe grave, inclusiv economice, relatează vineri agenţia MISNA.
Punctul culminant a fost atins cu inundaţiile care au afectat Cambodgia, Filipine şi Tailanda în 2011, asociate cu cutremurul şi tsunami-ul care au devastat regiunile de nord-est ale Japoniei. Acel an a fost cel mai scump din punct de vedere economic până în prezent, cu o valoare estimată de 380 miliarde de daune, un salt semnificativ faţă de 2005. Pentru a avea o imagine a situaţiei, în 2011, Asia de Est a suferit deteriorări cauzate de evenimente naturale, echivalentul a 80% din totalul mondial.
Experţii susţin că multe dintre zonele din Asia-Pacific, sunt la risc datorită precipitaţiilor intense, a creşterii nivelului mării şi creşterea urbanizării care fac ca apărarea împotriva apei să fie mai puţin eficace, reprezentând un risc pentru procentele în continuă creştere a populaţiei, din ce în ce mai concentrată în anumite zone.
Din 1980 până în 2010, mai mult de un miliard de asiatici s-au mutat la oraş şi mai mult de un miliard li se vor alătura până în 2040. Creşterea densităţii urbane şi numărul de metropole din Asia este de aşteptat că va creşte în 2025 la 21 dintr-un total de 37 la nivel mondial.
Aceasta este o situaţie care, în conformitate cu raportul special privind evenimentele extreme prezentate de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC: Comitetul interguvernamental privind schimbările climatice, o iniţiativă comună a Programului de Mediu al ONU şi Organizaţia Meteorologică Mondială), va aduce riscuri suplimentare , în special în acele regiuni în care o combinaţie de factori reprezintă o ameninţare pentru megalopolis, cum ar fi Dhaka, Bangkok, Jakarta şi Shanghai.
Conform IPCC, de fapt, ceea ce face problematică viaţa mai multor milioane de asiatici astăzi şi prezintă un risc mai înalt în viitorul apropiat, nu sunt schimbările climatice, fie naturale sau ca urmare a activităţilor umane, cât concentraţia de oameni şi activităţi, combinate cu planificarea inadecvată şi prea multe excepţii în legile locale.