Riadul acuză Iranul de “agresiune militară” după un atac cu rachetă lansat de rebelii yemeniţi Houthi

Rebeli Houthi în Saana, Yemen (Getty Images)
Andrei Popescu
06.11.2017

O coaliţie militară condusă de Arabia Saudită a învinuit Iranul pentru lansarea de către rebelii yemeniţi Houthi a unei rachete balistice către Riad, avertizând că acţiunea ar putea fi “considerată un act de război” şi că îşi rezervă “dreptul de a răspunde”.

O declaraţie publicată luni dimineaţă a precizat că “rolul Iranului - care conduce direct aliaţii Houthi în această problemă - constituie un act clar de agresiune ce vizează ţările învecinate şi care ameninţă pacea şi securitatea regională şi globală”.

“Prin urmare, comandamentul coaliţiei consideră că acesta este un act ostentativ de agresiune militară comis de regimul iranian şi ar putea ajunge să fie considerat un act de război împotriva regatului Arabiei Saudite”, se susţine în declaraţie.

“Comandamentul coaliţiei confirmă de asemenea faptul că Regatul îşi rezervă dreptul de a răspunde Iranului la momentul potrivit şi în maniera potrivită”, se precizează în declaraţie.

Coaliţia condusă de saudiţi a închis accesul terestru, maritim şi aerian către Yemen în 30 octombrie, după ce o rachetă balistică vizase Riadul cu două zile mai devreme. Regatul a declarat că această măsură va lua în calcul activitatea grupurilor umanitare.

Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Egipt, Iordania, Maroc, Senegal şi Sudan au furnizat active alianţei conduse de saudiţi.

De asemenea, coaliţia a acuzat Iranul că a furnizat rebelilor Houthi racheta ce a fost lansată înspre aeroportul internaţional din Riad. Totuşi, autorităţile saudite au afirmat că racheta a fost doborâtă înainte să îşi atingă ţinta.

Coaliţia a fost formată în 2015 pentru a lupta împotriva rebelilor Houthi, după ce aceştia au ocupat în 2014 capitala Yemenului, Sanaa, şi au forţat guvernul susţinut de saudiţi să fugă în exil.

Teheranul nu a comentat imediat pe tema afirmaţiilor făcute de saudiţi, deşi ministrul iranian al Apărării a declarat anterior că ţara sa nu a fost implicată în lansarea rachetei respective.

Arabia Saudită, care este condusă de suniţi şi este un aliat cheie al SUA, şi Iranul majoritar şiit sunt rivali puternici în regiune.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul că susţine grupurile teroriste din Orientul Mijlociu şi a refuzat să re-certifice faptul că Teheranul respectă acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor