Următorul coşmar în Orient: Arabia Saudită se apucă de extras uraniu în “scopuri paşnice”
alte articole
Hashim bin Abdullah Yamani, directorul agenţiei guvernamentale însărcinate cu planurile nucleare, a declarat că Arabia Saudită doreşte să extragă uraniu în “scopuri paşnice”.
Într-un discurs susţinut la o conferinţă internaţională pe tema energiei nucleare, ce a avut loc în Abu Dhabi, Yamani nu a specificat dacă Arabia Saudită urmăreşte să îmbogăţească şi să reproceseze uraniul.
Îmbogăţirea uraniului ar putea deschide posibilitatea utilizării materialului în scopuri militare.
Reactoarele nucleare au nevoie de uraniu îmbogăţit cu o puritate de aproximativ 5%, dar aceeaşi tehnologie în acest proces poate de asemenea să fie folosită pentru a îmbogăţi uraniul la niveluri superioare, corespunzătoare armelor nucleare.
Această posibilitate a dus în 2015 la încheierea unui acord controversat prin care Iranul a acceptat să îngheţe programul său nuclear pentru 15 ani în schimbul unei relaxări semnificative a sancţiunilor internaţionale.
Conform prevederilor acordului, Iranul poate îmbogăţi uraniul la o puritate de 3,67%, aproximativ nivelul normal necesar pentru generarea de energie comercială.
În ceea ce priveşte intenţia saudită, Yamani a declarat: “Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut de asemenea să se desfăşoare, în cel de-al doilea trimestru al anului 2018, o evaluare integrată privind infrastructura noastră nucleară [necesară] pentru a introduce energia nucleară în scopuri paşnice”.
Arabia Saudită a afirmat că doreşte să folosească energia atomică pentru a-şi diversifica sursa de energie şi, până la sfârşitul anului viitor, va oferi un contract de construire a primelor două reactoare nucleare.
Yamani a adăugat că extragerea uraniului are sens dintr-un punct de vedere economic.
“În ceea ce priveşte producerea de uraniu în Regat, este vorba de un program care reprezintă primul nostru pas către autonomie în domeniul producţiei de combustibil nuclear.”
“Utilizăm zăcămintele de uraniu care s-au dovedit a fi eficiente din punct de vedere economic”.
Arabia Saudită va fi cea de-a doua ţară din regiunea Golfului, după Emiratele Arabe Unite, care va accesa energia nucleară.
Guvernul Emiratelor s-a angajat să nu îmbogăţească uraniul pe cont propriu şi să nu reproceseze combustibilul folosit.
Riadul va adopta în curând legi pentru programul său nuclear şi, până în 2018, va pregăti toate elementele necesare agenţiei proprii de reglementare nucleară.
Arabia Saudită ia în considerare construirea unei capacităţi nucleare de 17,6 gigawaţi – echivalentul a 17 reactoare – până în 2032, ca parte a unui program de reformă economică prezentat de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care este numit Vision 2030.
Regimul din Riad încearcă să ajungă la potenţiali furnizori din Coreea de Sud, China, Franţa, Rusia, Japonia şi SUA pentru primele sale două reactoare.
Studiile preliminare au estimat că Arabia Saudită deţine aproximativ 60.000 de tone de zăcământ de uraniu.