Rezoluţie USR: "România trebuie să facă parte din nucleul dur al UE"
alte articole
Uniunea Salvaţi România a adoptat în cadrul conferinţei pe tema viitorului Uniunii Europene, organizate sâmbătă, la Timişoara, o rezoluţie prin care susţine poziţionarea României alături de ţările care formează „nucleul dur” economic şi politic al UE. Această alăturare trebuie să aibă ca scop reducerea decalajelor socio-economice dintre România şi ţările europene, susţin reprezentanţii formaţiunii.
Rezoluţia (care poate fi consultată aici) conţine 12 puncte care reflectă concluziile temelor dezbătute alături de experţi în politică europeană şi reprezentanţi ai partidelor europene, printre care ALDE, En Marche şi Grupul Verzilor din Parlamentul European.
„Credem cu tărie că locul nostru este în mijlocul familiei statelor europene, în centrul discuţiilor privind viitorul UE şi ca parte activă în procesele şi transformările care aduc o uniune tot mai strânsă. România este Europa, iar românii sunt cetăţeni europeni, care trebuie să beneficieze atât de oportunităţi socio-economice, cât şi de valorile avansate şi de cetăţenia activă pe care acest statut le implică”, se precizează în primul punct al rezoluţiei.
În acest sens, Uniunea Salvaţi România susţine aderarea fără întârziere la spaţiul Schengen şi pregătirea temeinică pentru aderarea la zona euro.
Totodată, prin rezoluţia adoptată la Timişoara, USR solicită Guvernului României să ducă o politică conformă cu principiile şi valorile Uniunii Europene în toate sectoarele de activitate, şi în special în privinţa garantării statului de drept şi a independenţei justiţiei.
„Susţinem implementarea concluziilor raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din 15 noiembrie 2017. Mai mult decât atât, cerem Guvernului României să folosească oportunitatea oferită de găzduirea Consiliului European la Sibiu în mai 2019 pentru a promova tema statului de drept şi a apărării fundamentelor democraţiei pe agenda europeană – atât în interiorul Uniunii, cât şi în vecinătatea sa – ca o prioritate a Preşedinţiei României a Consiliului UE”, se mai arată în rezoluţie.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii USR atrag atenţia asupra importanţei istorice a Preşedinţiei României a Consiliului UE, a cărei pregătire trebuie asigurată în mod profesionist.
Punctul 8 al rezoluţiei evocă punctul 8 al proclamaţiei de la Timişoara, în sensul reprezentării echitabile a cetăţenilor. În acest sens, USR susţine reforma electorală atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, prin reducerea pragului electoral de la 5% la 3% pentru alegerile europene şi adoptarea listelor transnaţionale pentru ocuparea locurilor din Parlamentul European.
Prin rezoluţia adoptată la Timişoara, USR s-a angajat să promoveze pe agenda publică din România proiectele europene, cum ar fi iniţiativa PESCO, dar şi să sprijine diaspora pentru a contribui la bunăstarea României şi a Europei unite, se precizează în comunicatul de presă remis de USR către Epoch Times.