Revoltă în CNSAS după restricţionarea accesului la documentele vizând necolaborarea lui Crin Antonescu cu Securitatea

Germina Nagâţ, membră în Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNAS), a ţinut să transmită public că nu este de acord cu restricţionarea accesului public la nota de constatare în baza căreia instituţia a emis adeverinţa de necolaborare cu fosta securitate comunistă lui Crin Antonescu, candidat la prezidenţiale. Precizarea ei vine după ce CNSAS a decis, în premieră, că nota de constatare poate fi consultată doar de acesta.
O poziţie similară a avut şi fostul şef al departamentului de Investigaţii din cadrul CNSAS, Razvan Popa, care punctează şi el că decizia restricţionării accesului la nota de constatare este ceva fără precedent şi că "cineva" ar trebui să facă un mare pas în spate.
Postarea Germinei Nagâţ:
"Singurele precizări care cred că se impun din partea mea (deocamdată) privind adeverinţa publicată ieri de CNSAS sunt următoarele:
1. Încă de la prima adeverinţă emisă de Consiliu după schimbarea legii de funcţionare, în martie 2008, Colegiul - sau, mai bine zis, TOATE Colegiile! - au permis consultarea notelor de constatare care au stat la baza acestor acte administrative. Puteţi verifica asta pe site-ul instituţiei, dar pun mai jos, ca ilustrare, adeverinţa nr. 1, emisă în mai 2008, la mai puţin de două luni după schimbarea legii şi a procedurilor interne. În acel moment, secretarul Colegiului era prof. Corneliu Turianu, fost judecător, fost preşedinte de tribunal, iar vicepreşedintele, prof. Virgiliu Ţârău, era absolvent de Drept (la Babeş Bolyai, nu la Bioterra). Nicio clipă nu s-a ridicat problema "absenţei cadrului legal" (scuzaţi gips-cartonul, nu-mi aparţine) care să permită consultarea documentelor pe care se bazează o adeverinţă, indiferent pe numele cui s-ar fi emis ea.
2. Nici acest Colegiu din care fac parte (spre exasperarea unora) NU a votat vreo modificare de procedură sau de mod de lucru, în privinţa dreptului de consultare a notelor de constatare care stau în spatele adeverinţelor. E drept că la ultima şedinţă de săptămâna trecută unii colegi au avut subit o epifanie, dar nu s-a decis nimic. Personal, am pus "revelaţia" pe seama atmosferei pascale, nu mi-am imaginat ce va urma.
3. Deşi ce a urmat ne face de râs pe toţi, în mod pauşal, legea spune că răspunderea este individuală. Prin urmare, vă spun că eu nu am fost, nu sunt şi nu voi fi de acord cu restricţionarea accesului la notele de constatare votate ca adeverinţe, acces care a fost permis timp de 17 ani. Şi nu o să-mi schimb opinia, indiferent cum îl cheamă pe titularul adeverinţei cu pricina.
Poziţia lui Razvan Popa:
Lucrurile sunt simple: aşa ceva (restricţionarea accesului la nota de constatare) nu s-a mai făcut până acum. Orice vor spune cei care au făcut asta.
V-o spune unul care e acolo de 25 de ani. Şi a cărui emisferă stângă încă comunică cu cea dreaptă, liber şi neîngrădit.
Sunt mii de exemple, pe site-ul CNSAS, în secţiunea adeverinţe. Toate adeverinţele care pornesc de la documente identificate în arhivă (deci nu "necunoscuţi") conţin formula "nota de constatare poate fi consultată". Nu "poate fi consultată de titularul adeverinţei".
Cred că cineva va trebui să facă un pas în spate. A big one.
Mai merită remarcat faptul că nota de constatare în care CNSAS ar fi putut emite adeverinţa lui Crin Antonescu a fost emisă încă din 31.03 a.c, şedinţa în care s-a decis oficial că Antonescu nu a fost colaborator al fostei securităţi ceauşiste a fost abia în data de 10.04.2025, iar adeverinţa a fost publicată ieri. Or, adeverinţa poate fi contestată în instanţă de orice persoană care nu este de acord cu ea în termen de 48 de ore de la publicare. Ceea ce înseamnă chiar în prag de Paşte, când se presupune că lumea are deja alte preocupări.
Ce prevede OUG 24 /2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii?
Procedura de verificare a persoanelor care candidează la funcţia de Preşedinte al României
Articolul 4
(1) Persoanele care candidează pentru funcţia de Preşedinte al României vor face o declaraţie publică pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
Declaraţiile pe propria răspundere se depun la Biroul Electoral Central, care, în termen de 24 de ore de la înregistrare, le înaintează Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
(2) În acest caz, verificarea de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a existenţei documentelor şi informaţiilor privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a candidaţilor se face din oficiu, în termen de 7 zile de la primirea declaraţiei pe propria răspundere, potrivit procedurii din prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Nota de constatare său adeverinţa emisă de Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii potrivit art. 8, respectiv art. 9, se comunică prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în 48 de ore de la emitere, candidatului verificat.
Adeverinţa emisă potrivit art. 8 alin. (1) lit. b) sau art. 9 se publică de îndată pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
(4) Acţiunea în constatarea calităţii de lucrător al Securităţii său de colaborator al acesteia ori contestaţia împotriva adeverinţei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi art. 9 se introduce în cel mult 48 de ore de la aprobarea notei de constatare, respectiv de la publicarea pe internet a adeverinţei, la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Aceasta se pronunţă în 48 de ore. Hotărârea instanţei se atacă cu recurs în 24 de ore, recursul soluţionându-se în 48 de ore de Completul de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Hotărârea instanţei, rămasă irevocabilă, se publică de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Crin Antonescu şi-a depus candidatura pe 9 martie. Potrivit OUG 24/2008, Declaraţia pe propria răspundere ar fi trebuit să ajungă la CNSAS pe 10 martie şi o notă de contatare să fie emisă pe 17, 18 martie cel mai târziu.