"E ceva deosebit de bizar" - Stanomir, despre planul clamat de Simion de a-l aduce pe Georgescu la Cotroceni

Deşi spune că îşi va da demisia de la Palatul Cotroceni dacă va câştiga alegerile - pentru a-i oferi lui Călin Georgescu şansa de a-i lua locul -, candidatul AUR, George Simion, nu va face acest lucru în cazul în care chiar ar câştiga cursa prezidenţială, a opinat, la Digi24, politologul Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.
Jurnalist: De la începutul săptămânii şi până astăzi, George Simion a dat două interviuri: unul la Europa FM, celălalt la News.ro. În amândouă interviurile spune acelaşi lucru.
Este gata ca, odată ce ar ajunge preşedinte, să-şi dea demisia, pentru că, în felul acesta, să le ofere românilor turul doi înapoi, ca toţi cetăţenii României, care nu au drepturile electorale suspendate de un judecător în urma unui proces echitabil, să candideze. Asta spune la News.ro. La Europa FM, ceva mai precis, George Simion vorbea despre faptul că, în urma demisiei lui, ar trebui repetat turul doi între Călin Georgescu şi Elena Lasconi.
Ce manevră suspectaţi aici? Ce face George Simion lansând această ipoteză, această promisiune pe care le-o face alegătorilor lui Călin Georgescu?
Ioan Stanomir: Este o promisiune fără acoperire. Vacantarea postului de preşedinte al Republicii conduce la organizarea de noi alegeri, în două tururi, conform Constituţiei şi legii electorale. Nu există niciun fel de posibilitate de a reconstitui un tur care nu mai are niciun corespondent juridic în realitate. Este şi, cred, destul de obositor să mai revenim asupra acestei teme. Riscul cu care România se confruntă este acela de a se pierde complet încrederea în procedurile democratice, în procedurile constituţionale, şi de a trăi într-o ţară în care permanent am fi obligaţi să facem alegeri, deşi cei care ar fi aleşi nu ar dori să-şi exercite mandatul.
Mie mi se pare că este ceva deosebit de bizar. E probabil o strategie a domnului Simion pentru a-şi dovedi loialitatea faţă de domnul Georgescu, dar îndrăznesc să cred că nicio persoană care este aleasă preşedinte al României nu-şi dă demisia. Acestea sunt formule pe care noi le-am mai întâlnit, dar care sunt întotdeauna, cu ghilimelele de rigoare, contrazise de realitate, de cei care iau puterea, se sacrifică pentru ţară. Şi sunt sigur că şi domnul Simion, dacă va fi ales, după o matură chibzuinţă, ne va informa că trebuie să se sacrifice pentru ţară şi că va face tot posibilul ca, la următoarele alegeri, şi domnul Georgescu să candideze.
Domnului Georgescu, ca să fie limpede pentru toată lumea, nu-i interzice nimeni să candideze. Domnul Georgescu nu este nici condamnat definitiv şi irevocabil, nu este supus niciunei interdicţii. Domnul Georgescu nu a putut trece de Biroul Electoral Central şi de Curtea Constituţională, iar problemele cu care domnul Georgescu s-a confruntat în trecut sunt problemele cu care se va confrunta şi în viitor. Asta cred că trebuie să explicăm cetăţenilor români, cu observaţii de final.
Criza în România nu mi se pare că este primordial una economică, este una politică. Cred că această paralizie economică e determinată de fapt de o contraselecţie absolută la nivelul cel mai înalt şi de o prăbuşire la cote neliniştitoare a încrederii în instituţii şi în procedurile democratice.