Revista presei internaţionale: "Tulburările politice au afectat credibilitatea României în raport cu SUA şi UE" (ABC News)
alte articole
Recentele evoluţii politice din România au schimbat pe final raportul pentru Justiţie al Comisiei Europene referitor cei cinci ani de la aderarea ţării noastre la UE. Comisia a emis serioase îndoieli privind respectarea statului de drept de către autorităţile române, este concluzia mai multor articole consacrate ţării noastre în presa internaţională de joi, după publicarea raportului pentru justiţie de către Bruxelles.
Principiile de bază ale democraţiei nu pot fi nesocotite din cauza disputelor politice, a fost mesajul lansat de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, către guvernul de centru-stânga al premierului Ponta, subliniază cotidianul parizian "Le Monde", relevând că răspunsul scris trimis de premierul român la cele 11 recomandări şi obiecţii ale lui Barroso nu a reuşit să liniştească Bruxelles-ul.
Barosso a anunţat - pe un ton neobişnuit de viguros - că la sfârşitul acestui an va urma un nou raport, ceea ce echivalează cu o supraveghere mai fermă a puterii de la Bucureşti.
Ziarul "Internaţional Herald Tribune" relevă - într-un editorial intitulat "Europa, instabilă în centru şi mai suferindă pe laturi" - că, pe lângă problemele legate de criza economică de pe continent, membrii mai noi ai UE au contribuit la agravarea problemelor. Premierul Ponta este acuzat că a subminat statul de drept şi principiile de bază ale democraţiei.
Televiziunea americană ABC News subliniază că "Uniunea Europeană îl acuză pe prim-ministrul Victor Ponta că a orchestrat o mişcare prin care a preluat puterea, iar tulburările politice rezultate au afectat credibilitatea României în raport cu Statele Unite şi Uniunea Europeană".
"Comisia Europeană foloseşte un limbaj fără precedent în raportul său privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de monitorizare a reformei în sistemul judiciar şi a luptei împotriva corupţiei. Dacă nu este respectată Constituţia ţării, România ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Europei", relevă portalul Euractiv.com
Cotidianul spaniol "El Mundo" titrează: "Uniunea Europeană arată României cartonaşul roşu pentru nivelul scăzut al democraţiei"