Iohannis: Dacă şi acest Guvern cade, trebuie să-mi pun întrebarea dacă PSD are capacitatea să guverneze

Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit cu declaraţii în favoarea premierului Mihai Tudose cu puţin timp înaintea unei şedinţe cruciale a Comitetului Executiv al PSD în care se va decide soarta Guvernului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că, dacă şi acest Guvern PSD ar cădea, atunci ar trebui să-şi pună întrebarea dacă partidul condus de Liviu Dragnea are capacitatea să guverneze.

"Trebuie să fim foarte serioşi aici. Dacă şi acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranţă ar trebui să-mi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situaţie", a declarat Iohannis.

Cât despre un eventual Guvern tehnocrat, şeful statului a explicat că un astfel de scenariu nu este fezabil.

"Haideţi să lămurim chestiunea cu tehnocraţii şi cu cine trebuie să guverneze. Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen mai lung. Asta am spus-o şi atunci când am instalat un Guvern tehnocrat, care la momentul acela a fost o soluţie rezonabilă. Acum, suntem la puţin timp după alegeri, avem un partid care a câştigat alegerile, acum nu are decât să performeze. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu-şi au rostul. Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate. Este acelaşi mesaj pe care l-am avut pentru toate guvernele: să-şi vadă de treabă, să producă rezultate, să avem o dezvoltare sustenabilă", a precizat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, politicienii care au probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului.

"Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri, important este să existe o echipă guvernamentală care nu are probleme de integritate, o echipă guvernamentală care este dispusă să meargă înainte şi să-şi facă treaba. În ce priveşte persoanele cu probleme penale, m-am exprimat de nenumărate ori în această chestiune: persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie. Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru o personă care merge în faţa justiţiei. Pentru un politician care merge în faţa poporului contează integritatea. Adică să nu fie suspectat de nimic. Este cât se poate de simplu", a subliniat Iohannis.

Liderul de al Cotroceni aude tot timpul politicieni, "culmea din aceia cu probleme penale", spunând că nu sunt vinovaţi şi trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie.

"Da, în faţa justiţiei, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un Guvern dacă acolo sunt persoane suspecte, sau cercetate penal. Aşa nu poate să funcţioneze şi orice ar spune oricine, pe mine nu mă convinge. Un Guvern trebuie să fie format din oameni curaţi care nu au niciun fel de probleme, care sunt integri, şi toată conducerea politică trebuie să fie formată din oameni integri. Punct", a subliniat Iohannis.

Întrebat câtă încredere mai are în liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şeful stratului a replicat: "Nu cred că este important câtă încredere am eu, important este câtă încredere au românii şi ce rezultate se produc. Aceste sondaje care se fac sunt bune pentru a da un feedback şi, dacă cei care le citesc trag concluziile corespunzătoare, atunci există şansa să facă lucrurile mai bine decât până acum.

E nevoie sau nu de o remaniere guvernamentală?

"Eu am discutat cu premierul şi mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu, este treaba altora să facă aceste anunţuri. Eu cred că premierul e de bună-credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă. Atât eu, cât şi românii dorim ca PSD să vină cu nişte rezultate tangibile. Dacă e nevoie de o remaniere pentru a obţine aşa ceva, atunci remaniere să fie", a răspuns Iohannis.

"Orice criză politică are consecinţe, în primul rând, negative. Se vede foarte limpede că în economie a apărut o nelinişte profundă, au fost anunţate într-un ritm ameţitor de la începutul anului şi până acum noi şi noi măsuri în domeniul fiscal, este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitate, de stabilitate, pentru a permite şi mediului economic să performeze. Avem o creştere economică. Ea se datorează în bună măsură consumului care, la rândul lui, este posibil şi datorită creşterilor salariale, până aici toate bune, însă dacă vrem să avem în continuare o economie în creştere trebuie să trecem la măsuri care sunt predictibile, care aduc sustenabilitate, care aduc dezvoltare pe termen mai lung, altfel tot ce am câştigat se pierde", a adăugat preşedintele.