Reuters: Contractori militari ruşi ar opera în Venezuela
alte articole
Reuters a relatat vineri că în Venezuela se află contractori militari privaţi care lucrează în numele Rusiei pentru a-l ajuta pe preşedintele socialist Nicolas Maduro să îşi asigure securitatea pe fondul protestelor opoziţiei şi a unei provocări directe la guvernarea sa, potrivit RFE/RL.
Raportul citează două persoane apropiate de contractori. De asemenea, o a treia sursă a confirmat că aceştia au sosit în Venezuela, fără a specifica însă rolul lor, adaugă Reuters.
O sursă a afirmat că aceşti contractorii au zburat în Venezuela din alte ţări, unde desfăşurau diverse operaţiuni.
Reuters a mai precizat că Ministerul rus al Apărării şi Ministerul venezuelean al Informaţiilor nu au răspuns cererilor de a comenta chestiunea contractorilor.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că “nu avem informaţii” despre contractori în Venezuela.
Evgheni Şabaiev, şeful Comisiei Adunării Tururor Ofiţerilor din Rusia, care are legături cu contractori militari ruşi, a declarat că a auzit că numărul contractorilor ruşi în Venezuela ar putea fi de aproximativ 400, deşi alte surse au menţionat un număr mai mic.
Reuters a citat surse afirmând că aceşti contractori sunt asociaţi cu aşa-numitul grup Wagner, alcătuit în mare parte din foşti soldaţi ruşi implicaţi în operaţiuni clandestine în diverse ţări.
Contractorii militarii ruşi privaţi au fost menţionaţi şi în alte ţări, inclusiv Siria, Ucraina şi unele naţiuni africane.
În 23 ianuarie, Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a confirmat că contractori militari operează în Sudan după ce rapoarte media britanice au susţinut că aceşti contractori ajută la suprimarea manifestanţilor din naţiunea africană, al cărei regim este un aliat al Moscovei.
“Potrivit informaţiilor noastre, reprezentanţi ai unor companii de securitate private ruseşti – care nu au nimic de a face cu organismele de stat ruseşti – operează în Sudan”, a afirmat ea.
Zaharova a negat rapoartele media britanice şi a declarat că sarcina companiilor de securitate private este “limitată la personal de pregătire pentru agenţiile militare şi de aplicare a legii din Republica Sudan”.
Rapoartele privind posibila prezenţă a contractorilor militari ruşi în Venezuela au apărut după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că va cere membrilor Consiliului de Securitate al ONU să îl recunoască pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar, în timpul unei întâlniri de urgenţă.
Întâlnirea CSONU a fost solicitată de Washington după ce SUA şi alte câteva ţări din regiune au precizat că îl recunosc pe Guaido ca şef al statului şi i-au cerut preşedintelui socialist Nicolas Maduro să demisioneze.
De asemenea, Germania, Spania şi Franţa i-au oferit, sâmbătă, lui Maduro opt zile pentru a convoca noi alegeri care să ajute la soluţionarea unei crize politice ce durează de câţiva ani în ţara sud-americană, potrivit Deutsche Welle.
Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului german, a susţinut pe Twitter că Berlinul este pregătit să îl recunoască pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar dacă săptămâna viitoare nu se va solicita organizarea de noi alegeri în Venezuela.
Guaido, liderul Adunării Naţionale condusă de opoziţie, s-a autoproclamat în 23 ianuarie preşedinte interimar al Venezuelei, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în câteva oraşe ale ţării împotriva lui Maduro. În timpul protestelor au fost ucişi şi răniţi manifestanţi.
Maduro, care a ajuns la conducerea ţării în 2013 după moartea lui Hugo Chavez, a fost criticat pentru abuzuri împotriva drepturilor omului şi distrugerea economiei ţării.
Maduro a fost investit în urmă cu două săptămâni pentru un nou mandat prezidenţial, însă s-a lovit de un val de condamnări internaţionale şi acuzaţii de fraudare a alegerilor.
Aproximativ 3 milioane de venezueleni au fugit din ţară pe fondul inflaţiei uriaşe şi a lipsurilor cronice de alimente şi medicamente.