Criza continuă în Venezuela. SUA ordonă diplomaţilor să plece din ţara sud-americană

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a ordonat tuturor angajaţilor guvernamentali neesenţiali să plece din Venezuela pe fondul crizei continue din ţara latino-americană, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, a fost lansată o alertă de securitate ca “cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să ia în considerare” plecarea din această ţară cât timp cursele aeriene rămân disponibile. Avertismentul a fost făcut după ce actualul preşedinte venezuelean Nicolas Maduro a suspendat relaţiile cu SUA şi a cerut tuturor diplomaţilor să plece din ţară.

Potrivit alertei Departamentului de Stat, “Guvernul american are o abilitate limitată de a furniza servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela. Dacă alegeţi să rămâneţi, să vă asiguraţi că dispuneţi de provizii adecvate şi un adăpost”.

Anunţul a avut loc la câteva ore după ce Maduro a precizat că închide ambasada şi toate consulatele Venezuelei din Statele Unite şi va retrage tot personalul diplomatic din SUA.

Departamentul de Stat a insistat că este ilegal ordinul lui Maduro de suspendare a relaţiilor sau ordinul ca diplomaţii americani să plece din Venezuela.

Departamentul a precizat: “Vom lua măsuri adecvate pentru a-i trage la răspundere pe toţi cei care pun în pericol siguranţa şi securitatea misiunii noastre şi a personalului acesteia”.

Manifestanţi nemulţumiţi au năvălit în capitala Caracas şi au cerut demisia preşedintelui Maduro, în favoarea liderului opoziţiei Juan Guaido, care s-au autoproclamat preşedinte interimar.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat american a declarat joi la CNN că “nu se intenţionează să se închidă ambasada” din Venezuela.

În plus, Departamentul de Stat a precizat: “Monitorizăm îndeaproape situaţia. Siguranţa şi securitatea sunt, ca întotdeauna, o prioritate principală”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului a reiterat că, pe lângă monitorizarea situaţiei, SUA este pregătită să ia măsurile necesare pentru a se asigura că “oamenii noştri vor fi în siguranţă”.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump încearcă de asemenea să blocheze sursele de venit ale lui Maduro, a afirmat John Bolton, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Între timp, Rusia a condamnat puterile străine pentru susţinerea lui Guaido, afirmând că acest lucru reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi o “cale directă spre o vărsare de sânge”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU pentru sâmbătă pentru a fi dezbătută situaţia din Venezuela.

La o întâlnire a Organizaţiei Statelor Americane, desfăşurată joi, Pompeo a descris guvernul lui Maduro ca fiind “falimentar din punct de vedere moral” şi “nedemocratic în esenţă”.

La rândul său, Trump a afirmat că “toate opţiunile sunt pe masă”, luând în considerare tulburările din ţara sud-americană.

Rusia a avertizat SUA că o intervenţie militară în Venezuela ar putea avea consecinţe catastrofale.