Rusia critică SUA pentru susţinerea liderului opoziţiei venezuelene
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a declarat că îl recunoaşte pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar al ţării, ceea ce l-a determinat pe liderul socialist Nicolas Maduro să anunţe miercuri suspendarea relaţiilor diplomatice cu SUA.
Guaido, preşedintele Adunării Naţionale conduse de opoziţie, s-a autodeclarat miercuri preşedinte interimar în Caracas, după ce zeci de mii de oameni au mărşăluit în diverse oraşe ale ţării împotriva preşedintelui socialist Nicolas Maduro, potrivit RFE/RL.
Canada, Brazilia, Argentina şi Columbia s-au aflat printre ţările din regiune care s-au oferit să-i acorde sprijinul lui Guaido, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat într-un mesaj postat pe Twitter: “Sper că întreaga Europă va fi unită în susţinerea forţelor democratice din Venezuela”.
“Spre deosebire de Maduro, Adunarea Parlamentară, inclusiv Juan Guaido, au un mandat democratic din partea cetăţenilor venezueleni”, a scris Tusk.
Între timp, Ministerul rus de Externe a afirmat că acţiunile SUA în Venezuela dezvăluie adevărata atitudine a Occidentului faţă de dreptul internaţional.
“Evoluţiile din Venezuela demonstrează foarte clar în ce fel tratează societatea occidentală dreptul internaţional, suveranitatea şi non-interferenţa în afacerile interne ale altor state”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Rusia a dezvoltat relaţii strânse cu Venezuela în timpul mandatului lui Maduro şi, recent, a trimis două bombardiere strategice capabile nuclear în ţara sud-americană pentru a participa la manevre militare. De asemenea, Venezuela a cumpărat echipamente militare în valoare de milioane de dolari din Rusia în ultimii ani.
Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a afirmat într-o declaraţie postată pe Twitter că forţele armate ale ţării nu îl vor recunoaşte pe Guaido sau pe oricare altă persoană autoproclamată în funcţia de preşedinte.
Imaginile cu protestele din capitala Caracas au arătat cum unii manifestanţi s-au ciocnit cu forţele de securitate ale Gărzii Naţionale care au utilizat gaze lacrimogene. De asemenea, au fost incendiate câteva maşini şi în timpul unui protest aparent au fost ucise patru persoane.
Au avut loc şi câteva contramanifestaţii în favoarea lui Maduro, care a fost reales anul trecut în cadrul unui vot considerat ilegal atât în ţară cât şi în străinătate.
Maduro a fost învestit oficial în urmă cu două săptămâni, dar s-a lovit de un val de contestaţii internaţionale.
Ca răspuns la decizia lui Trump de a-l recunoaşte pe liderul opoziţiei, Maduro a declarat miercuri că oferă personalului diplomatic american 72 de ore pentru a pleca din Venezuela şi suspendă legăturile diplomatice cu Washingtonul.
Totuşi, secretarul de stat american Mike Pompeo a menţionat că Maduro nu mai are autoritatea să suspende relaţiile diplomatice şi că Washingtonul va continua să colaboreze cu guvernul interimar al lui Guaido.
Venezuela suferă din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf.
Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.
Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.