Londra avertizează Beijingul cu privire la consecinţe grave dacă drepturile Hong Kong-ului nu sunt onorate

Proteste masive în Hong Kong, 2 iulie 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.07.2019

Marea Britanie a avertizat China, marţi, că vor exista consecinţe grave în cazul în care declaraţia sino-britanică cu privire la Hong Kong nu este onorată, declarând că Londra îi susţine pe cetăţenii din fosta colonie britanică.

Beijingul a condamnat protestele violente din Hong Kong şi le-a etichetat ca o “provocare deschisă” la principiul “o ţară, două sisteme” în baza căruia este condus oraşul şi care permite libertăţi de care cetăţenii Chinei continentale nu se pot bucura, inclusiv libertatea pentru proteste.

“Marea Britanie a semnat un acord juridic obligatoriu la nivel internaţional în 1984, care stabileşte formula ‘o ţară, două sisteme’, consacră libertăţile fundamentale ale cetăţenilor din Hong Kong, iar noi susţinem ferm acest acord şi cetăţenii din Hong Kong”, a afirmat ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt.

“Vor exista consecinţe grave dacă acest acord juridic obligatoriu la nivel internaţional nu este onorat”, a precizat el pentru BBC TV.

Manifestanţi nemulţumiţi au năvălit şi vandalizat, luni, sediul Consiliului Legislativ al oraşului după protestele împotriva unui controversat proiect de lege care ar permite extrădarea persoanelor în China continentală pentru a fi judecate în instanţe controlate de Partidul Comunist Chinez.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene în primele ore ale zilei de marţi pentru a dispersa sutele de manifestanţi care au ocupat Consiliul cu ocazia aniversării returnării oraşului Hong Kong în 1997 Chinei. În cele din urmă, poliţia a reuşit să ia controlul asupra clădirii.

Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza principiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - “o ţară, două sisteme”.

Opozanţii proiectului de lege se tem că acesta, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing. Diverse grupuri de afaceri au susţinut că oraşul îşi va pierde reputaţia de centru financiar, iar critici ai Partidului Comunist Chinez sunt îngrijoraţi că vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, controlate de Partid.

Ca urmare a protestelor, guvernul a amânat dezbaterea asupra proiectului de lege, însă liderii protestelor doresc ca proiectul să fie retras oficial, iar şeful Executivului, Carrie Lam, să demisioneze.

Hunt a declarat autorităţilor din Hong Kong că orice acţiune de suprimare a manifestanţilor va amplifica temerile cetăţenilor oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor