Hong Kong: Noi ciocniri între poliţie şi manifestanţi. Guvernul apără acţiunile violente ale forţelor de ordine
focus
alte articole
Guvernul din Hong Kong a apărat luni acţiunile violente ale poliţiei împotriva manifestanţilor care au ocupat unele zone ale unui cartier al muncitorilor la câteva ore după încheierea unui miting în masă, potrivit Deutsche Welle.
“După avertizări inutile repetate, poliţia a luat măsuri pentru a dispersa manifestanţii”, a precizat guvernul. “Unii manifestanţi s-au opus, iar poliţia a arestat cinci persoane pentru atacarea unui ofiţer de poliţie şi pentru obstrucţionarea unui poliţist în executarea îndatoririlor sale”.
Imagini video au arătat cum forţele de intervenţie ale poliţiei au folosit bastoane asupra manifestanţilor după un incident tensionat. Activistul pro-democraţie Joshua Wong din Hong Kong a postat pe reţelele sociale un videoclip în care un poliţist pare să îi spună unui manifestant: “Adu-ţi aminteşti naibii de faţa mea, hai să ne luptăm unul cu altul”.
“Doar un alt exemplu al forţei excesive folosite de poliţie, căreia SUA nu ar trebui să îi vândă arme”, a scris Wong într-un mesaj pe Twitter.
Wong le-a cerut follower-ilor să semneze o petiţie prin se cere Washingtonului să “suspende orice cerere de export făcută de Hong Kong referitoare la echipamente pentru controlul mulţimilor, cu scopul de a preveni alte brutalităţi comise împotriva cetăţenilor din Hong Kong”.
Ciocnirile au izbucnit la câteva ore după ce aproximativ 230.000 de manifestanţi au mărşăluit duminică către un terminal de cale ferată din oraşul autonom pentru a discuta cu vizitatorii din China continentală.
“Dorim să arătăm vizitatorilor din China continentală că protestul nostru este paşnic şi că informaţia este blocată acolo. Dorim să le arătăm adevărata imagine şi adevăratul mesaj al cetăţenilor din Hong Kong”, a afirmat Ventus Lau, un organizator al protestului de duminică.
Marşul de duminică a fost prima astfel de acţiune de când manifestanţii au pătruns în sediul Parlamentului din Hong Kong şi au cerut şefului Executivului, Carrie Lam, să renunţe total la un controversat proiect de lege privind extrădarea în China continentală şi să demisioneze.
În seara zilei de 1 iulie, cu ocazia aniversării returnării Hong Kong-ului către China, sute de manifestanţi furioşi au năvălit şi au vandalizat sediul Consiliului Legislativ al oraşului. Incidentul a avut loc după ce Lam, care este loială conducerii din Beijing, a anunţat că suspendă controversatul proiect de lege pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că, deşi nu va fi supus votului imediat, acesta ar putea oricând să fie readus pe masa discuţiilor. Temându-se ca ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi că vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, care sunt controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului. În primele ore ale zilei de 2 iulie, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane. Cel puţin 11 bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au încercat să submineze festivităţile din 1 iulie, potrivit The Guardian.
Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza principiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze – “o ţară, două sisteme” – după recăpătarea controlului asupra fostei colonii britanice în 1997. Opozanţii proiectului de lege se tem că acesta, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing.
Lam nu a cedat încă presiunilor şi nu a eliminat total proiectul şi, în plus, a promis că îşi va termina mandatul.
Ziarul Global Times, care este publicat de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a criticat incidentul din 1 iulie şi protestele anti-guvernamentale din Hong Kong: “Din cauza aroganţei şi furiei oarbe, manifestanţii au ignorat complet legea şi ordinea. Societatea chineză consideră că o politică de toleranţă zero este singurul remediu pentru un astfel de comportament distructiv. Altfel, fără această politică, ar fi similar cu deschiderea unei Cutii a Pandorei”.