Hong Kong: Carrie Lam susţine că proiectul privind extrădarea în China este “mort”

Proteste masive în Hong Kong, 2 iulie 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.07.2019

Într-o concesie neaşteptată, dacă nu chiar bizară, a Beijingului faţă de manifestanţii din Hong Kong, lidera fostei colonii britanice a declarat marţi dimineaţă că foarte nepopularul proiect privind extrădarea în China, care a declanşat proteste stradale ample, este “mort”, schimbând declaraţiile anterioare că proiectul “va muri” în 2020, potrivit publicaţiei South China Morning Post. Totuşi, ea a refuzat să anunţe renunţarea la proiectul de lege imediat, aşa cum cer protestatarii.

“Aproape am oprit imediat proiectul de lege, dar există în continuare îndoieli persistente cu privire la sinceritatea Guvernului sau temeri cu privire la faptul că guvernul ar putea relansa procesul în Consiliul Legislativ, astfel că reiterez aici: Nu există niciun astfel de plan, proiectul de lege este mort”, a declarat Carrie Lam.

Referindu-se la la situaţia dramatică care a durat o lună, în cadrul unei conferinţe de presă, Lam a reiterat că nu există niciun plan pentru a reîncepe dezbaterile privind controversatul proiect de lege, descriind eforturile de a-l îmbunătăţi ca fiind un “eşec total”. Între timp, ea a precizat că îşi va asuma întreaga răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat în oraş, potrivit unei traduceri a discursului ei, a declarat site-ul de ştiri Zero Hedge.

Totuşi – aşa cum tăcerea surprinzătoare a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la pierderea Istanbulului în cadrul repetării alegerilor locale în urmă cu două săptămâni s-a dovedit a fi un cal troian cu privire la adevăratele sale intenţii, dezvăluite în weekendul trecut prin concedierea şefului Băncii Centrale a Turciei, confirmând că nu s-a schimbat nimic şi că “preşedintele executiv” turc îşi consolidează tot mai mult puterea executivă necontrolată – unii analişti susţin că ar fi bine să fim prudenţi cu privire la anunţul făcut de Lam, în condiţiile în care nu este clar dacă proiectul privind extrădarea a fost total retras. De fapt, Lam nu a declarat că retrage în mod oficial proiectul de lege, ci doar că acesta este “mort”, ridicând întrebări cu privire la gradul în care măsura ar putea fi revitalizată în viitor. În plus, Lam a refuzat să lanseze o anchetă la nivel înalt asupra ciocnirilor dintre poliţie şi manifestanţi, deşi a precizat că un studiu independent va analiza comportamentul poliţiei în timpul protestelor, cerând timp pentru a “îmbunătăţi situaţia curentă”.

Lam a subliniat aceste temeri în remarcile sale în cantoneză, potrivit CNBC:

“Ceea ce spun astăzi nu este cu nimic diferit de ce am spus înainte. Dar poate cetăţenii trebuie să mă audă spunând aceste lucruri într-o manieră clară”, a afirmat Lam, potrivit unei traduceri a remarcilor sale. “Aşadar, a spune că proiectul de lege este acum în sicriu este o formă mai clară de a transmite mesajul meu, ceea ce înseamnă că proiectul de lege este mort. Prin urmare, nu trebuie să vă îngrijoraţi că vor exista tactici pentru a relua discuţiile privind proiectul de lege în acest mandat al Consiliului Legislativ”.

Locuitorii oraşului au organizat proteste ample în ultimele săptămâni – la apogeu ieşind 2 milioane de persoane în stradă – împotriva unui proiect de lege care ar permite poliţiei din Hong Kong să extrădeze cetăţeni în China, indiferent de naţionalitate, în cazul în care Partidul Comunist Chinez îi acuză de încălcarea legii chineze.

În seara zilei de 1 iulie, cu ocazia aniversării returnării Hong Kong-ului către China, sute de manifestanţi furioşi au năvălit şi au vandalizat sediul Consiliului Legislativ al oraşului. Incidentul a avut loc după ce Lam, care este loială conducerii din Beijing, a anunţat că suspendă controversatul proiect de lege pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că, deşi nu va fi supus votului imediat, acesta ar putea oricând să fie readus pe masa discuţiilor. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi că vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, care sunt controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului. În primele ore ale zilei de 2 iulie, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane. Cel puţin 11 bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au încercat să submineze festivităţile de luni, potrivit The Guardian.

Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, datorită principiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze – “o ţară, două sisteme” – după recăpătarea controlului asupra fostei colonii britanice în 1997. Opozanţii proiectului de lege se tem că acesta, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor