Reuniunea privind dosarul nuclear iranian: speranţă sau neîncredere înrădăcinată?

La reuniunea fără precedent privind dosarul nuclear iranian, care are loc joi la New York, vor participa miniştrii de externe ai celor cinci ţări membre în Consiliul de Securitate al ONU şi şeful diplomaţiei germane.
Uzina nucleara de la Bushehr, Iran. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.09.2013

La reuniunea fără precedent privind dosarul nuclear iranian, care are loc joi la New York, vor participa miniştrii de externe ai celor cinci ţări membre în Consiliul de Securitate al ONU şi şeful diplomaţiei germane, potrivit AFP.

Această reuniune dă mari speranţe datorită tonului conciliant adoptat în ultima perioadă de noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, mai precizează sursa citată.

Conform unor diplomaţi occidentali, această întâlnire ce se va desfăşura sub egida Adunării Generale a ONU le va permite miniştrilor din grupul '5+1' (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa plus Germania) să reafirme că există 'o ofertă pe masă' în urma rezultatelor reuniunii de la Alma Ata (Kazahstan) din aprilie, şi să sublinieze că oferta făcută de partea iraniană va fi examinată 'cu grijă'.

Marile puteri occidentale au emis teoria că Iranul doreşte să se doteze cu arma nucleară sub pălăria programului său civil, ipoteza fiind respinsă însă de Teheran.

'Avem o ocazie istorică de a soluţiona problema nucleară', dar ţările grupului '5+1' trebuie să-şi schimbe atitudinea, pentru a corespunde mai bine noii abordări iraniene, a afirmat recent, pe contul său de Twitter, ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif.

El a avertizat totuşi pe Facebook că nu e cazul ca acest eveniment să fie privit cu prea mult optimism : 'Nu ne putem aştepta la soluţionarea problemelor care s-au acumulat, în una sau mai multe reuniuni'.

Preşedintele american şi cel iranian şi-au afişat marţi, la tribuna ONU, dorinţa de a da o şansă diplomaţiei în ceea ce priveşte dosarul nuclear, însă o întrevedere care făcea obiectul unor intense speculaţii nu a avut loc, dovadă a neîncrederii înrădăcinate între cele două ţări, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, comentează AFP.

'Blocajele s-ar putea dovedi prea greu de depăşit, dar sunt convins că trebuie încercată calea diplomatică', a declarat preşedintele Obama, care a cerut acţiuni 'transparente şi verificabile'. La rândul său, preşedintele Hassan Rohani a spus că Iranul 'nu este o ameninţare pentru omenire', afirmând că ţara sa înţelege să utilizeze energia nucleară 'în scopuri exclusiv paşnice'.

Iranienii s-au opus unei întâlniri între preşedinţii american şi iranian

Casa Albă a insistat asupra importanţei negocierilor dintre cele două ţări şi nu a dat importanţă faptului că preşedintele american Barack Obama nu a dat mâna cu preşedintele iranian Hassan Rohani marţi, la New York.

Oficialii americani, care nu excludeau o întâlnire informală între cei doi lideri, au spus că organizarea acesteia a devenit prea problematică din punct de vedere politic pentru Rohani.

"Nu ar trebui să interpretăm excesiv faptul că iranienii au decis să se opună unei asemenea întâlniri" propuse de Statele Unite, a spus miercuri Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane.

Însă Obama rămâne în continuare deschis posibilităţii unei asemenea întâlniri, deoarece "preşedintele apreciază că problemele cele mai importante în privinţa relaţiilor Iranului cu restul membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv Statele Unite, sunt cele care este necesar să fie soluţionate prin negocieri", în special cu privire la programul nuclear al Republicii islamice.

Rohani a confirmat pentru CNN că nu avea "suficient timp pentru a coordona cu adevărat întâlnirea".

Benjamin Netanyahu: discursul lui Rohani - "cinic" şi "ipocrit"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a etichetat discursul susţinut marţi de către preşedintele iranian Mohammed Rohani în faţa membrilor Adunării Generale a ONU drept "cinic" şi "ipocrit"din punct de vedere al problemei nucleare.

"El (Rohani) a condamnat terorismul, în contextul în care regimul iranian recurge la terorism în zeci de ţări din lume. A vorbit despre unprogram nuclear cu scopuri civile în timp ce, potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), acest program are caracter militar", se arată într-un comunicat transmis de Biroul lui Netanyahu şi publicat în noaptea de marţi spre miercuri la Ierusalim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor