Reuniunea Comisiei pentru Integrare Europeană dintre Parlamentele Moldovei şi României a început la Bucureşti
alte articole
La Bucureşti a început luni Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României. Timp de două zile, parlamentarii de la Chişinău şi Bucureşti discută despre proiectele aflate în derulare, precum şi noile iniţiative ce urmează a fi lansate.
În deschiderea reuniunii, găzduită de Parlamentul României, copreşedintele Comisiei din partea Parlamentului R. Moldova, George Mocanu, a precizat că, în ultimii şapte ani, relaţiile dintre România şi Moldova ar fi marcate de cea mai intensă şi productivă perioadă de colaborare. ”Traversăm perioada cea mai activă din ultimii 75 de ani, indiferent de culoarea politică a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti care s-au succedat.”
Copreşedintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu şi-a exprimat încrederea că discuţiile vor contribui la maximizarea eforturilor parlamentarilor de la Chişinău şi Bucureşti în vederea apropierii de UE şi consolidării relaţiilor moldo-române.
Potrivit Parlamentului RM, preşedintele Comisiei agricultură şi industrie alimentară, Ion Balan şi Preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Roman Boţan au mulţumit României pentru sprijinul oferit R. Moldova, precizând că sunt multe subiecte comune pe care trebuie avansate discuţiile, România fiind un avocat dezinteresat şi un partener economic strategic al RM.
Deputata Alina Zotea a declarat, în cadrul discuţiilor, că este necesară să se identifice o soluţie pentru ca studenţii moldoveni aflaţi la studii în România să fie motivaţi să revină în Republica Moldova, specificând că, în prezent, această rată este de 10%.
Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României are loc la Bucureşti, în perioada 20-21 noiembrie 2017. Reuniunea are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum şi în contextul stabilirii priorităţilor comune pentru perioada în care România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.