Oamenii legii din RM au destructurat o grupare criminală financiară

Cetăţeni ai R. Moldova ar fi fost prejudiciaţi cu peste un milion de dolari fiind influenţaţi să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii.
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)
Ştefan Sârbu
20.11.2017

Procuratura Generală a R. Moldova anunţă că procurorii, cu suportul operativ al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a contracarat activitatea unei grupări infracţionale, transfrontaliere, specializată în criminalitate financiară internaţională.

Astfel, membrii grupării, sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi oficiali ai unor companii străine care administrează platforme de investiţii online, au implementat tehnici şi metode infracţionale, prin care au deposedat mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova de peste un milion de dolari SUA. Victimele ar fi fost influenţate şi determinate să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital, în consecinţă, banii fiind transferaţi în zone off-shore.

Clienţii ar fi fost influenţaţi de iluzia falsă a unor câştiguri instantanee, banii nefiind investiţi real pe piaţa financiară, figurând doar artificial pe platformele de tranzacţionare. Mai mult, consultanţa acordată clienţilor era în sensul îndemnării la tranzacţii care, de fapt, le cauzau pierderi clienţilor, pentru a putea fi justificată nerecuperarea investiţiilor.

Potrivit procuraturii, în cadrul operaţiunii de destructurare, realizată în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziţii în locaţiile de acţiune ale figuranţilor, fiind ridicate mijloacele tehnice utilizate şi reţinuţi 5 figuranţi, printre care trei sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova.

Toţi cinci indivizi au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar la demersul procurorilor, aceştia au fost plasaţi în arest preventiv pentru o lună de zile. Pentru infracţiunea menţionată, norma penală prevede de la 8 până la 15 ani închisoare.

Procurorii şi ofiţerii SIS continuă acţiunile de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cauzei şi identificării persoanelor implicate în schema ilegală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor