Referendumul de la Chişinău a eşuat. Vitalie Călugăreanu: A câştigat domnişoara cu tricolor românesc la mână
alte articole
La Chişinău a avut loc duminică referendumul pentru revocarea primarului general al Capitalei Dorin Chirtoacă, prezenţa la vot fiind foarte scăzută. Secţiile de votare s-au închis la ora 21:00 şi doar 110.502 de cetăţeni, adică, 17,53% şi-au exprimat opţiunea de vot. Astfel scrutinul de demitere a edilului Chişinăului a eşuat. Dorin Chirtoacă rămâne în funcţie, însă este suspendat din funcţie de către instanţa de judecată.
De menţionat că socialiştii au votat printre primii, iar preşedintele Igor Dodon a avut parte de o surpriză la secţia de votare. În momentul când a solicitat să i se dea buletin de vot în limba ”moldovenească”, o tânără care avea legat la mână tricolorul românesc şi reprezenta secţia de votare i-a spus că are buletine doar în limbile română şi rusă. “Daţi-mi de care aveţi”, i-a răspuns iritat şeful statului.
În context, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei, Alexandru Tănase a punctat că acest dialog scoate în evidenţă cât se poate de bine adevăratul scop al aventurii cu referendumul organizat de Coloana a cincea a Rusiei la Chişinău.
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu de la Deutsche Welle a notat că referendumul de la Chişinău a fost câştigat de domnişoara cu tricolor românesc la mână.
În opinia activistului civic Dumitru Alaiba, expert la Centrul de Politici şi Reforme, nu e suficient ca Igor Dodon să aibă o intenţie bună pe an pentru ca oamenii să-l urmeze. Trebuie să fii om decent. Să atragi oamenii, nu să îi respingi. ”De ce a eşuat referendumul? Din cauza mârlăniilor lui Dodon. Sexistul, xenofobul, homofobul, hoţul, mârlanul Igor Dodon. Acesta l-a ajutat pe Chirtoacă, privatizând iniţiativa referendumului şi alungând oamenii de la urnele de vot. Trebuia să lase iniţiativa în mâinile societăţii civile şi era mai bine. Trebuia să facă un bine oraşului şi să nu politizeze referendumul.”
La ultimele alegeri locale, din 2015, la Chişinău au votat peste 39% dintre alegători. Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puţin 163 571 de oameni trebuiau să voteze „pentru”, adică cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al Capitalei. Partidele pro-europene au anunţat că boicotează referendumul iniţiat de socialişti, denunţând o posibilă cârdăşie între socialişti şi democraţii guvernanţi împotriva primarului liberal.