Retrospectiva Epoch Times 2012: Când sportul scoate armele
alte articole
Atunci când se ceartă între ei sportivii se pare că scandalul e mai mare decât de obicei. 2012 nu a dus lipsă de dispute, iar mediatizarea de cele mai multe ori excesivă a acestor probleme a făcut ca scandalul să aibă mereu şi mereu o scânteie care l-a ţinut în viaţă.
Pugilismul a avut parte de un an negru. La Jocurile Olimpice nici unul dintre cei doi boxeri români nu a reuşit să treacă de primul tur, Bute a fost spulberat de Froch, iar în ţară am asistat la certuri ca la uşa cortului între, pe de o parte, tabăra fostului preşedinte Rudel Obreja şi, pe de altă parte, tabăra contestatarilor acestuia, care au dorit - şi, într-un final, au obţinut – plecarea acestuia din funcţie. S-au rostit cuvinte grele, au fost ameninţări cu bătaia, iar până la urmă situaţia pare a se fi detensionat, cel puţin pe moment, prin alegerea lui Leonard Doroftei în fruntea forului de specialitate.
"Moşu" Doroftei l-a criticat dur pe Rudel Obreja pentru modul în care a fost organizată gala din România în care a luptat Lucian Bute. "Consider că a fost o mare măgărie! Acel meci a fost practic un antrenament pentru Lucian şi nu cred că se merita să aruncăm atâţia bani", a spus Leonard Doroftei confirmat, într-un fel, de autoritatile statului, care au deschis o anchetă pentru a vedea dacă destinaţia banilor primiţi de la buget a fost una corectă
Cel care deschisese “cutia Pandorei” fusese Rudel Obreja care, întrebat de unde a plecat conflictul cu Doroftei, a răspuns: "De la o chestiune patologică a lui şi medicală, care a fost diagnosticată în Canada, vă spun asta în premieră absolută. Poate vom avea vreodată posibilitatea să stăm faţă în faţă şi să-i spun acest lucru". Doroftei neagă problemele medicale, fiind dispus să accepte un control pentru a dovedi adevărul: "Eu am fost bătut în box, dar nu m-a dat nimeni afară din satul olimpic. În ceea ce priveşte aşa zisa mea problemă medicală, eu îi propun un târg: eu merg la un control la orice spital vrea el, dar aş vrea şi că el să meargă la un detector de minciuni să ne spună ce a fost cu corupţia la Beijing şi cu gala Bute!
Doroftei a preluat conducerea FR Box şi a reuşit să deblocheze situaţia, forul de la Bucureşti fiind reprimit în familia Federaţiei Internaţionale după ce, sub conducerea lui Obreja, fusese dezafiliat. "Ne vor trebui ani buni să revenim după ce Obreja va fi dat jos cu forţa de pe scaunul de preşedinte. Rudel Obreja a distrus boxul românesc. L-a adus în situaţia de a fi dezafiliat. Nu îl interesează că sute de copii şi antrenori din ţară rămân pe drumuri. Încă o dată a demonstrat că nu se gândeşte la boxul românesc, ci doar la propriul lui interes. Pârjoleşte totul în jurul lui. Probabil că are deviza «După mine, potopul!» Probabil că vrea să rămână preşedinte pe viaţă, chiar dacă asta înseamnă că boxul românesc va avea doar o singură persoană: pe el. Cred că îi place mult scaunul de la federaţie, că nu vrea să-l părăsească. Nici în ceasul al 12-lea, nu are bunul simţ să plece cu Onoare? Cred că nu face parte din dicţionarul lui Obreja. Probabil că nici dacă sportivii şi antrenorii vor veni la federaţie să-i ceară socoteală că i-a lăsat pe drumuri nu va ceda. Vă spune că mai are o soluţie, cum a spus mereu. A minţit lumea boxului, Biroul Federal, Autoritatea Naţională de Tineret şi Sport, AIBA. Omul ăsta minte şi când respiră", a declarat Doroftei.
Pe moment, situaţia s-a calmat pentru că Obreja a renunţat, iar Doroftei a preluat scaunul de preşedinte al FR Box. Cum, însă, Obreja a rămas în conducerea forului, ca vicepreşedinte – el este în continuare preşedintele boxului profesionist din România, postură din care are asigurată funcţia de vicepreşedinte al FRB -, este de aşteptat ca lucrurile să se inflameze din nou în momentul în care fostul preşedinte va începe să critice acţiunile lui Doroftei. Momentan, a fost înlăturată scânteia. Dar butoiul cu pulbere rămâne.
Nici fotbalul nu a avut parte de un an liniştit. Nu discutăm despre numeroasele cazuri de corupţie, despre dosarul transferurilor sau alte astfel de acţiuni care au ajuns prin sălile tribunalelor, ci de luptă fără sfârşit dintre Adrian Mititelu şi Federaţia Română de Fotbal. Culmea este că, aproape de finalul unui proces de senzaţie, Craiova este gata-gata să dea lovitura!
Totul a pornit după ce clubul SCFC U Craiova SA a fost exclus din Federaţia Română de Fotbal, în cadrul Adunării Generală a FRF. Federaţia anunţa, în 20 iulie 2011, că Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federaţiei, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF. Potrivit FRF, Universitatea Craiova a refuzat să-şi retragă acţiunile în instanţele civile împotriva Federaţiei Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv a decis dezafilierea clubului. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, declara că decizia Comitetului Executiv de a exclude clubul Universitatea Craiova a intrat imediat în vigoare, singura posibilitate ca această hotărâre să fie anulată fiind în cadrul votului Adunării Generale din 2012. După dezafiliere, jucătorii Universităţii Craiova au devenit liberi de contract şi au plecat gratis la alte echipe.
Acţiunea procurorilor DNA în acest caz a fost pornită pe baza plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale faţă de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universităţii Craiova din FRF (Marius Stan şi Marian Pălărie s-au abţinut), pe care i-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Numai că, în urmă cu câteva zile Curtea de Apel a decis anularea deciziei de excludere a Universităţii şi suspendarea hotărârii de excluderea până la soluţionarea irevocabilă a cauzei. Judecătorii au fost de părere că hotărârea este abuzivă în condiţiile în care pentru prima dată în istoria fotbalul românesc s-a optat pentru această sancţiune, iar reclamanta (FC Universitatea Craiova) este unul din cluburile sportive cu o tradiţie deosebită a României, că decizia a fost luată cu un exces de putere iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive care se perpetuează în timp şi, în sfârşit, că în conţinutul actului prin care s-a aplicat sancţiunea nu există nicio motivare referitoare la vreo analiză a faptelor imputate reclamantei şi nici la criteriile pentru care s-a optat pentru aplicarea sancţiunii celei mai severe, a excluderii, iar din documentaţia depusă de pârâtă, Curtea reţine că, deşi s-a optat pentru aplicarea sancţiunii celei mai drastice, reclamantei nu i-au fost respectate nici cele mai elementare componente ale dreptului la apărare.
Adrian Mititelu a vorbit despre această motivare a instanţei şi e convins că dreptatea pentru Universitatea e mai aproape ca niciodată. "Practic prin această motivare se scoate la lumină o întreagă încrengătură de abuzuri comise asupra noastră. Instanţa desfiinţează de la un capăt la altul toate acţiunile Federaţiei în privinţa noastră. Excluderea nu are o acoperire legală. Instanţa a decis că a fost un exces de putere extrem de grav. Lui Sandu şi Mitică le-a venit vremea. Nici dracu nu-i mai scapă. E ireversibilă condamnarea lor la ani grei de închisoare şi e ireversibilă şi despăgubirea Universităţii Craiova
Cel mai bun motiv să credem că soluţia va fi în favoarea Craiovei este… schimbarea la faţă a preşedintelui LPF, Dumitru Dragomir, care nu mai este deloc sigur pe decizia pe care Comitetul Executiv a luat-o atunci când a hotărât dezafilierea Universităţii Craiova. Dragomir crede că atunci când justiţia va da o decizie finală, aceasta va fi sigur în favoarea Craiovei, moment în care toate echipele care au jucători de la Universitatea trebuie să îi restituie clubului. "Dacă instanţa va hotărî ca jucătorii să se întoarcă, se vor întoarce. Păi, ce facem? Ne jucăm cu justiţia? Se întorc, normal că se întorc. Dacă decizia le va fi favorabilă oltenilor, sigur Craiova va reveni în fotbal, acolo unde îi este locul. O hotărâre irevocabilă în favoarea Universităţii va face ca toţi jucătorii să revină şi vor reveni şi cu o cotă mai mare pentru că au jucat pe la Steaua, Astra şi le-a crescut valoarea", a spus Dumitru Dragomir.
Ar mai fi multe scandaluri pe care sportul românesc le-a suportat cu stoicism în 2012. Cel de la tenis de câmp, unde cei mai importanţi jucători de Cupa Davis au decis să boicoteze echipa naţională după ce Andrei Pavel a fost înlocuit cu Ciprian Porumb, cel de la cel de la canotaj, unde întoarcerea cu tolba goală de la Jocurile Olimpice a provocat lansarea unor acuzaţii grave, cele de la baschet şi volei, unde schimbările de antrenori de la naţionalele masculine au adus o sumedenie de nemulţumiri ş.a.m.d. Până la urmă, însă, lucrurile s-au aşezat, iar finalul de an este unul liniştit pentru toată lumea. Măcar de Sărbători…