AIBA a ridicat suspendarea provizorie a Federaţiei Române de Box

(Feng Li / Getty Images)
Epoch Times România
03.12.2012

Asociaţia Internaţională a Boxului Amator (AIBA) a ridicat suspendarea provizorie a Federaţiei Române de Box, potrivit unui comunicat dat publicităţii pe site-ul oficial al forului mondial.

"AIBA este încântată să anunţe că, în urma alegerii lui Leonard Doroftei ca preşedinte al Federaţiei Române de Box, proces desfăşurat conform statutelor AIBA pe 23 noiembrie, biroul Comitetului Executiv al AIBA a decis pe 29 noiembrie să anuleze excluderea provizorie a Federaţiei Române de Box, AIBA recunoscând alegerile şi noul preşedinte", se arată în comunicat.

AIBA a primit şi o confirmare din partea preşedintei Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Carmen Tocală, că Federaţia Română de Box va fi responsabilă pentru boxul amator şi boxul profesionist cu Doroftei ca preşedinte.

Preşedintele AIBA, Dr Ching-Kuo Wu, i-a trimis o scrisoare de felicitare pe adresa forului naţional în care se arată: "Sunt încrezător că alegerea lui Doroftei s-a desfăşurat în conformitate cu regulamentele şi statutele FRB şi AIBA, precum şi cu Carta Olimpică. Sunt foarte bucuros că Federaţia Română de Box are în sfârşit un lider, care să contribuie la un viitor pozitiv pentru box în România şi să dezvolte acest sport. Sper, în mod sincer, că acest progres va avea loc în deplină armonie cu AIBA şi toate neînţelegerile din trecut vor fi uitate".

Fostul campion mondial Leonard Doroftei a fost ales pe 23 noiembrie în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Box, în locul lui Rudel Obreja, cu 84 de voturi, în timp ce contracandidatul său Fănel Trandafir a obţinut 29.

În data de 1 octombrie, Comitetul Executiv al AIBA a dezafiliat Federaţia Română de Box, deoarece preşedintele Rudel Obreja era în stare de suspendare. AIBA a luat decizia deoarece nicio federaţie naţională nu poate rămâne fără un preşedinte ales pe o perioadă mai mare de şase luni. Dacă preşedintele respectivului for este absent din orice cauză, e incapabil să îşi exercite atribuţiile ori este suspendat de AIBA sau alt for pe o perioadă de doi ani sau mai mare, un nou preşedinte trebuie ales în decurs de trei luni de la data cererii exprimate de AIBA.

FR de Box a mai fost exclusă o dată din AIBA. Pe 6 septembrie 2011, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a primit din partea AIBA o adresă prin care i se aducea la cunoştinţă faptul că din acea zi FR Box este exclusă şi şi-a pierdut toate drepturile ce derivă din calitatea de membru AIBA. Dezafilierea a survenit în urma faptului că FRB nu a ţinut cont de decizia Comitetului Executiv al AIBA, care a impus alegeri pentru preşedinţia FRB înainte de 31 august 2011, sub directa supraveghere a unui observator AIBA. Pe 10 ianuarie 2012, Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a anulat decizia prin care Federaţia Internaţională de Box Amator (AIBA) a exclus Federaţia Română de Box ca membru afiliat.

Preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja, a mai câştigat în noiembrie 2011 un proces la TAS împotriva Federaţiei Internaţionale a Boxului Amator (AIBA) pentru suspendarea sa provizorie în martie 2011.

Conflictul dintre AIBA şi Obreja a izbucnit în timpul JO de la Beijing, din 2008, când oficialul român i-a acuzat pe oficialii federaţiei internaţionale că ar fi manipulat arbitrajele meciurilor din cadrul turneului olimpic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor