Fotbal: FRF comentează motivarea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti în cazul dezafilierii Universităţii Craiova

Epoch Times România
18.12.2012

Federaţia Română de Fotbal a comentat, într-un comunicat dat publicităţii marţi, motivarea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti din data de 25 iunie 2012 în cazul dezafilierii clubului, publicată luni, 17 decembrie, la peste şase luni de la pronunţarea sentinţei, considerând că aceasta "nu face decât să confirme opinia potrivit căreia argumentele sentimentale mai degrabă decât cele juridice au stat la baza deciziei Curţii".

Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti a decis, pe 25 iunie, suspendarea deciziei Federaţiei Române de Fotbal prin care echipa Universitatea Craiova a fost dezafiliată din cadrul FRF, însă oficialii fotbalului românesc au făcut apel împotriva sentinţei, procesul fiind pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Federaţia nu a negat niciodată că Universitatea Craiova este unul dintre cluburile sportive cu tradiţie deosebită din România, dar acest lucru nu poate constitui un argument juridic, care să stea la baza motivării unor decizii. Toate cluburile membre ale Federaţiei Române de Fotbal beneficiază de acelaşi tratament şi au aceleaşi obligaţii, indiferent de palmaresul şi performanţa sportivă. În cazul particular al excluderii Universităţii Craiova, magnitudinea deciziei luate de Comitetul Executiv al FRF a fost dată de gravitatea faptelor conducerii clubului, fapte care au reprezentat o încălcare gravă a statutului FRF. O lipsă de acţiune din partea Federaţiei ar fi însemnat o încălcare a acordurilor internaţionale la care este parte, punând în primejdie însăşi afilierea FRF la FIFA", explică FRF.

Federaţia Română de fotbal reaminteşte că statutul său "prevede ca membrii să se adreseze în primul rând Tribunalului Arbitral al Sportului (TAS) de la Lausanne pentru a ataca decizii ale FRF şi nu instanţelor de drept comun. Refuzul de a apela la instanţele sportive până la cel mai înalt grad de jurisdicţie, respectiv TAS, reprezintă o încălcare a statutului FRF şi a statutului FIFA. Pe de altă parte, nu putem vorbi de o lipsă a motivării deciziei sau de ignorarea dreptului la apărare al clubului atât timp cât FRF a avertizat în repetate rânduri clubul, în mod public. Stă dovadă în acest sens mediatizarea extinsă a subiectului cu mult înainte de decizia de excludere".

FRF a ţinut totodată să sublinieze din nou că "apreciază în mod deosebit simbolul reprezentat de Universitatea Craiova şi îi respectă pe toţi suporterii şi iubitorii acestui nume de tradiţie în fotbalul românesc", adăugând că acest conflict juridic nu este "un conflict cu ceea ce reprezintă Universitatea Craiova, ci cu conducerea unei societăţi comerciale care, din păcate, şi-a arogat performanţele şi palmaresul acestui nume fără a avea dreptul moral de a face acest lucru".

În finalul comunicatului, Federaţia Română de Fotbal "îi asigură pe toţi suporterii şi iubitorii Universităţii Craiova că va face toate eforturile pentru revenirea acestui simbol al fotbalului românesc în prim planul vieţii sportive, eliberând acest brand de influenţa distrugătoare a celor care i-au uzurpat imoral numele".

Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal a votat pe 14 mai excluderea definitivă a Universităţii Craiova din cadrul FRF, cu 168 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 18 abţineri, validând astfel decizia provizorie luată de Comitetul Executiv în 20 iulie 2011. Mircea Sandu, preşedintele FRF, a solicitat excluderea definitivă, argumentând că SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA a încălcat flagrant statutul federaţiei, mai ales prin faptul că a ales să-şi caute dreptatea în instanţele judecătoreşti şi a ocolit instanţa supremă a sportului, Tribunalul de Arbitraj pentru Sport de la Lausanne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor