Vladimir Putin: Sancţiunile afectează mai mult Europa decât Rusia
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit emisiunea anuală de întrebări şi răspunsuri transmisă live la televiziunea naţională pentru a linişti publicul că economia îşi revine şi salariile sunt în curs de creştere, potrivit Deutsche Welle.
Peste 1,5 milioane de cetăţeni ruşi au trimis joi plângeri şi întrebări la emisiunea "În direct cu Vladimir Putin".
Ratingul de popularitate al lui Putin a scăzut treptat după reformele care au mărit vârsta de pensionare şi după ani de zile în care salariile au scăzut. Acestea au fost câteva dintre nemulţumirile exprimate de ruşi în timpul emisiunii, împreună cu alte probleme interne precum drumurile pline de gropi, serviciile de salubrizare, şcolile abandonate şi supraaglomerarea spitalelor şi a altor centre de sănătate.
Preşedintele rus a spus publicului că înţelege îngrijorările legate de stagnarea salariilor, dar a afirmat că economia este în curs de revenire. De asemenea, el a anunţat creşteri salariale pentru muncitorii din sectorul public şi a susţinut că un program major de cheltuieli guvernamentale va oferi în curând standarde de viaţă mai bune.
"Vedem că producţia a început să crească şi inflaţia a scăzut la sub 5% şi veniturile au început să crească", a afirmat el, adăugând că Rusia trebuie să schimbe "structura economiei pentru a o face de înaltă tehnologie, digitală".
Putin a încercat să minimalizeze impactul sancţiunilor internaţionale implementate după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Deşi a recunoscut că restricţiile au avut impact, costând Rusia aproximativ 50 miliarde de dolari (44 miliarde de euro), totuşi Putin a afirmat că pagubele au fost mult mai mari în ţările Uniunii Europene.
Liderul rus a descris sancţiunile occidentale ca o tentativă de a submina puterea Rusiei şi a afirmat că SUA încearcă să atingă un obiectiv similar în China prin tarifele comerciale şi sancţiunile aplicate împotriva companiei chineze Huawei - despre care Washingtonul a avertizat că ar putea fi folosit pentru spionaj în favoarea guvernului comunist de la Beijing şi a încercat să convingă aliaţii să nu permită companiei chineze să aibă vreun rol în construirea reţelelor lor naţionale de tip 5G.
Potrivit centrului independent de realizare de sondaje Levada, două treimi dintre ruşi aprobă politicile lui Putin, comparativ cu 90% în 2014.
Luna trecută, agenţia rusă de stat pentru sondaje şi-a schimbat metodologia pentru sondajele de opinie, după ce sondajul cel mai recent a arătat că încrederea în Putin a scăzut la 31,7% - cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. Totuşi, cu noua metodologie, ratingul de popularitate s-a dublat imediat.