Kievul: Un soldat ucrainean ucis în ciocniri cu separatiştii susţinuţi de Rusia

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Guvernul Ucrainei a declarat că un soldat a fost ucis şi şase au fost răniţi în noi ciocniri cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul ţării, potrivit RFE/RL.

Între timp, ambele părţi ale conflictului s-au acuzat reciproc, miercuri, de încălcarea acordului de încetare a focului.

Începând cu aprilie 2014, peste 13.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi care controlează zone ale regiunilor est-ucrainene Doneţk şi Lugansk. Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

De la izbucnirea conflictului în 2014 au fost încheiate o serie de acorduri de încetare a focului, însă acestea nu au reuşit să reziste, deşi au contribuit la o oarecare calmare a tensiunilor.

UE, SUA şi alte ţări au impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei şi rolul ei în criza ucraineană.

În cadrul unei întâlniri în capitala Germaniei, Berlin, cu noul preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski, cancelarul Angela Merkel a exprimat sprijinul ţării sale pentru menţinerea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei.

Înaintea vizitei sale în Berlin, Zelenski a declarat publicaţiei germane Bild că sancţiunile împotriva Moscovei ar trebui menţinute.

Sancţiunile “sunt singurele mijloace pentru eliberarea regiunii ocupate şi restaurarea integrităţii şi suveranităţii noastre teritoriale. Dacă acest lucru nu funcţionează, atunci mecanismul trebuie să fie extins”, a precizat liderul ucrainean.