Retezat. La ras - Investigaţie marca Centrul de Investigaţii Media
alte articole
Aproape tot Masivul Retezat a ajuns, printr-o retrocedare cu repetiţie, în patrimoniul grupului de firme controlate de Gerald Schweighofer, semnalează jurnalistul Ovidiu Vanghele într-un articol publicat de Centrul de Investigaţii Media.
Potrivit sursei citate, aproape 800 de hectare din uriaşa suprafaţă au sfârşit, printr-o operaţiune comercială prin care au fost evitate taxele, în proprietatea unei firme a grupului de procesare a lemnului. Care s-a şi apucat de tăiat.
Personajul-cheie al întregii afaceri a fost o bătrână pe nume Maria Kendeffy, nora unui nobil maghiar ce stăpânea, împreună cu fratele său, peste aproape toată Ţara Haţegului. Deşi în anii 1930 statul român îi despăgubise atât pe socrul femeii, groful Gabor Kendeffy, cât şi pe fratele acestuia, Ludovic Kendeffy, după ce, în urma reformei agrare din 1921, le luase o mare parte din proprietăţi, în 2006 Maria Kendeffy a cerut şi a primit mii de hectare de pământ în anul 2006, fără ca cineva să verifice în arhive dacă nu cumva acel teren mai fusese plătit o dată.
La câteva luni după ce ginerele său a cerut în numele ei retrocedarea, femeia - care avea 85 de ani şi era internată într-un azil din Viena încă de la finele lui 2005, când a fost depusă cererea - a devenit proprietara a 12.000 de hectare de pădure şi păşune în Retezat. Ulterior, bătrâna şi-a deschis o firmă, terenul fiind adus aport în natură la capitalul ei social.
Aşa a apărut Belforest Explorer SRL, al cărei scop iniţial a fost transferarea acestor păduri printr-o tranzacţie scutită de impozit către firmele controlate de Gerald Schweighofer.
Astăzi, grupul de firme Schweighofer admite că, nefiind parte din vreun parc natural, a „tăiat la ras” circa 40 de hectare din pădurea aparţinând Belforest Explorer SRL.
„Proprietatea Belforest-Explorer S.R.L. nu se află amplasată în nicio arie protejată. De asemenea, în vecinătatea proprietăţii noastre există alte proprietăţi private unde s-au făcut tăieri la ras. Aceste proprietăţi nu aparţin Grupului Schweighofer. (...) Până la data prezentei, Holzindustrie Schweighofer a acţionat exclusiv în conformitate cu prevederile amenajamentului silvic actual, intrat în vigoare în februarie 2009. Volumul recoltat a fost de 18.936 mc.
Menţionăm că, faţă de prevederile amenajamentului silvic, s-a recoltat cu 17.980 mc lemn mai puţin. Din acest volum, toate tăierile rase, respectiv o suprafaţă de 38,8 ha din totalul de 65,9 ha după cum prevede în mod specific amenajamentul silvic, au fost reîmpădurite. Aceste zone cu tăieri rase din proprietatea noastră au fost în întregime replantate în conformitate cu prevederile silvice şi legislative, ultimele 6,9 ha în primăvara anului 2017. Lucrările de recoltare au fost executate de către firme de exploatare autohtone, în baza contractelor de prestări servicii”, scriu reprezentanţii grupului Schweighofer în răspunsul pentru Centrul de Investigaţii Media.
Articolul integral poate fi citit aici.