Şeful spionajului american: Noi sancţiuni urmează să fie aplicate Rusiei “într-o săptămână”

Dan Coats.
Dan Coats. (Getty Images)

Un înalt oficial din comunitatea de informaţii americană a declarat că SUA va anunţa “într-o săptămână” noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru presupusa interferare cu alegerile prezidenţiale din 2016.

Dan Coats, directorul Serviciului naţional de informaţii al Statelor Unite, a declarat marţi că vor fi impuse noi sancţiuni, după ce, anterior, membrii Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA au criticat administraţia preşedintelui Donald Trump că nu a impus sancţiunile atunci când a publicat în luna ianuarie o listă cu 210 cetăţeni ruşi bogaţi şi puternici care au legătură cu Kremlinul.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin “va anunţa sancţiunile într-o săptămână”, a declarat Coats, adăugând că acestea vor viza cel puţin o parte din cei 13 cetăţeni ruşi acuzaţi de procurorul special Robert Mueller de desfăşurarea unei operaţiuni de subminare a alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Mueller a acuzat luna trecută 13 presupuşi agenţi ruşi şi trei companii ruseşti de organizarea unei campanii pe reţelele sociale cu scopul de a crea diviziuni în rândul alegătorilor americani şi pentru a-l ajuta pe Trump să o înfrângă pe rivala sa, democrata Hillary Clinton.

Aparent, suspecţii şi-au ascuns identitatea folosind un server american şi identităţi false - cel puţin trei fiind falşi cetăţeni americani. Potrivit rechizitoriului, cetăţenii ruşi au folosit persoane false create pe social media - care, în unele cazuri, aveau sute de mii de followers - pentru a comunica cu membri, voluntari şi susţinători ai campaniei Trump.

Potrivit rechizitoriului, cei 13 ar fi făcut pregătiri încă din 2014 în vederea creării de profiluri media sociale false pentru a provoca resentimente între grupurile liberale şi cele conservatoare. Documentele instanţei arată că ruşii au fost instruiţi să creeze o “tensiune politică prin sprijinirea grupurilor radicale, a utilizatorilor nemulţumiţi de situaţia socială şi economică şi a mişcărilor sociale din opoziţie”.

Cu toate acestea, procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, care supervizează ancheta, a declarat că învinuirea nu conţine nicio afirmaţie potrivit căreia vreun american sau membru al campaniei Trump “ar fi participat la presupusa activitate ilegală”. El a adăugat că “nu există nicio afirmaţie în rechizitoriu care să indice că s-ar fi modificat rezultatul alegerilor din 2016”.

În timp ce unele dintre noile sancţiuni vor viza persoanele acuzate de Mueller, ele vor merge dincolo de acel punct şi vor afecta şi alţi cetăţeni ruşi, a declarat Coats, fără să dea detalii.

La o audiere separată depusă marţi în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor, Mnuchin a declarat din nou că noile sancţiuni vor fi anunţate în curând.

El a precizat că sancţiunile au necesitat un “volum enorm de muncă” şi sunt susţinute în totalitate de Casa Albă.

“Vă pot asigura că, în discuţiile mele cu preşedintele, acesta susţine în întregime activitatea depusă de marea echipă care lucrează [la sancţiuni]”, a adăugat Mnuchin.