Republica Moldova va primi 564 mln de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional

Priorităţile noului acord cu FMI se referă la combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept.
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Autorităţile Republicii Moldova şi misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de experţi cu privire la un nou program de reforme economice. Programul, în valoare de 564 milioane de dolari SUA, va avea o durată de 40 de luni şi va fi finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Rezultatul pozitiv al negocierilor a fost anunţat joi, 21 octombrie, într-un briefing de presă de premierul Natalia Gavriliţa şi Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova.

„Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanţări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori şi oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, celor de suport economic şi de infrastructură”, a declarat Natalia Gavriliţa .

Priorităţile noului acord cu FMI se referă la combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept, iar prima tranşă de 81 de milioane de dolari ar putea sosi la sfârşitul anului, după ce acordul este aprobat de conducerea FMI şi Consiliul de directori executivi.

Potrivit şefei Cabinetului de miniştri, pe termen scurt, politica bugetar-fiscală va fi concentrată spre atenuarea impactului pandemiei de COVID-19 şi a crizei curente din sectorul energetic. În acelaşi timp, vor fi finanţate în continuare programele deja lansate de guvernarea de la Chişinău, inclusiv creşterea pensiilor şi a indemnizaţiilor, subvenţionarea salariilor pentru menţinerea locurilor de muncă şi compensarea pentru activitate economică redusă.

Totodată, vor fi finanţate şi programe noi de compensare a gospodăriilor casnice şi a agenţilor economici pentru creşterea preţului la energie. Guvernul va continua să lucreze asupra îmbunătăţirii sistemului de salarizare, inclusiv la creşterea salariilor în sectorul public.

Pe termen mediu, eforturile Executivului vor fi concentrate pe asigurarea de investiţii în infrastructură – drumuri, sisteme de apă şi canalizare, interconexiuni energetice şi eficienţă energetică – şi pe programe de îmbunătăţire a mediului de afaceri, a serviciilor de educaţie şi sănătate.

„Vom continua să luptăm cu contrabanda şi evaziunea fiscală, prin acţiuni de îmbunătăţire a administrării fiscale şi vamale şi vom face exerciţii de raţionalizare a cheltuielilor pentru a ne asigura că banii din buget sunt folosiţi în beneficiul cetăţenilor.

Vom îmbunătăţi administrarea întreprinderilor de stat. Vom evalua situaţiile financiare ale întreprinderilor şi vom consolida consiliile de administrare ale acestora astfel că ele să aducă plus valoare economică. Vom continua să facem ordine în achiziţiile publice şi vom asigura transparenţa şi combaterea corupţiei în acest domeniu”, a mai adăugat prim-ministrul.

Radio Europa Liberă aminteşte că un program anterior de credit cu FMI de 572 de milioane de dolari a expirat în martie 2020.

Moldova şi FMI au convenit asupra unui nou program de împrumut pe trei ani în valoare de 558 de milioane de dolari în iulie 2020, dar consiliul de administraţie al FMI a reţinut aprobarea după ce majoritatea pro-rusă care domina atunci Parlamentul de la Chişinău a adoptat legi care au slăbit independenţa băncii centrale, supravegherea sectorului financiar şi transparenţa fiscală.

Noua majoritate parlamentară PAS a anulat parţial legislaţia în litigiu şi s-a angajat să adopte un proiect de lege în decembrie pentru a garanta independenţa Băncii Naţionale a Moldovei, mai transmite sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe