Republica Moldova: La Chişinău ar putea fi deschis un Oficiu de Legătură NATO

Aflat într-o vizită la Bruxelles, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia a fost semnat Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău. În acest sens, sunt opinii pro şi contra.
Premierul Pavel Filip şi Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg
Premierul Pavel Filip şi Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg (gov.md)

„Am certitudinea că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potenţialului de cooperare cu Alianţa prin implementarea iniţiativelor existente, a unei comunicări despre programele NATO, precum şi a unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianţei”, a declarat Pavel Filip aflat la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice, conform unui comunicat al Guvernului.

În cadrul evenimentului, Premierul a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova. „Obiectivele acestei cooperări sunt reflectate în prevederile Planului individual de acţiuni al Parteneriatului, IPAP, pe care ţara noastră îl implementează din anul 2006”, a adăugat prim-ministrul.

La rândul său, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat că Oficiul de Legătură NATO este unul civil şi nu militar, iar Alianţa Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării.

”Suntem focusaţi pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova este importantă şi pentru NATO”, a menţionat Jens Stoltenberg. Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chişinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

Reacţiile nu s-au lăsat mult timp aşteptate. Ministrul Apărării, Anatol Şalaru s-a bucurat şi a salutat semnarea acordului pentru deschiderea biroului NATO la Chişinău. „Salut această decizie istorică ce reprezintă un pas important pentru Republica Moldova. Deschiderea acestui birou a fost una dintre priorităţile mandatului meu ca ministru al Apărării şi el va fi un real sprijin pentru modernizarea Armatei Naţionale dar şi a întregului sistem naţional de securitate”, a comentat Şalaru pe contul său de socializare.

„Guvernul face mare tam-tam din vizita la Bruxelles. După ce mai multe instituţii ale statului au făcut front comun pentru a favoriza în alegeri un candidat care ameninţă în fiecare zi cu rezilierea Acordului de Asociere, guvernarea de la Chişinău continuă spectacolul de integrare europeană şi jocul duplicitar”, a scris pe contul său de Facebook, liderul fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

Şi preşedintele Partidului Socialist, Igor Dodon a reacţionat după semnarea acestui acord. Astfel, acesta consideră că astfel de lucruri nu sunt decât o ameninţare serioasă la adresa neutralităţii Republicii Moldova. „Exista riscul ca Occidentul să pună condiţii ca procesul de integrare europeană să fie însoţit de cel de aderare la NATO”, a opinat Dodon.

„Acum, cînd a fost ales un preşedinte socialist şi statalist, guvernanţii şi occidentalii se grăbesc să realizeze unele proiecte de apropiere de NATO, deoarece ei înţeleg că din moment ce voi intra oficial în funcţie, mă voi opune acestor tentative. Poziţia mea e fermă şi este în acord cu dorinţa majorităţii absolute a cetăţenilor Republicii Moldova – noi nu vrem armate străine pe teritoriul ţării noastre (oricare ar fi ele), nu dorim să fim parte a blocurilor militare, nu dorim să fim membri ai NATO”, a mărturisit liderul socialist, uitând probabil, că nu s-a opus niciodată aflării pe teritoriul Republicii Moldova a militarilor ruşi care se antrenează în continuu în regiunea transnistreană şi care, de fapt, reprezintă o ameninţare atât pentru Moldova cât şi pentru Ucraina.

Pentru mai multe detalii despre cooperarea R.Moldova cu NATO, citiţi şi: Fost ministru al Apărării: ”R.Moldova este privită de SUA ca un aliat”(interviu)