Republica Moldova extinde ancheta asupra grupării pro-ruse după reţinerea Evgheniei Guţul, başcana Găgăuziei

Republica Moldova a extins o anchetă privind finanţarea unei grupări politice pro-ruse interzise în ţară, la două zile după reţinerea Evgheniei Guţul, başcana Găgăuziei şi lideră a unei minorităţi etnice pro-moscovite.
Potrivit unei ştiri Reuters, reţinerea Evgheniei Guţul pe aeroportul din Chişinău a tensionat şi mai mult relaţiile dificile cu Găgăuzia.
Guţul urmează să fie condamnată în curând în legătură cu un dosar penal privind corupţia în finanţarea unui bloc electoral pro-rus condus de un magnat de afaceri fugit din exil la Moscova.
Rusia a denunţat detenţia lui Guţul.
Găgăuzia, o regiune de 140.000 de locuitori din sudul Moldovei, este dominată de etnici turci care favorizează legături strânse cu Rusia, aderă la creştinismul ortodox şi au avut relaţii dificile cu autorităţile centrale de la independenţa Moldovei în 1991.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a respins comentariile Rusiei, afirmând că autorităţile judiciare din Moldova îşi fac pur şi simplu datoria.
„Toate procesele, inclusiv procesele judiciare, sunt o chestiune internă a Republicii Moldova. Această ţară (Rusia) nu ar trebui să-şi bage nasul în treburile noastre”, a declarat Grosu.
O instanţă din Chişinău a amânat până vineri o decizie cu privire la o cerere a procuraturii de prelungire a reţinerii a Evgheniei Guţul cu 72 de ore.
Joi, procurorii au declarat că analizează posibilitatea ca Guţul să încerce să se sustragă urmăririi penale.
Un alt politician pro-rus, Alexei Lungu, a fost oprit joi pe aeroportul din Chişinău şi i s-a spus că nu poate părăsi ţara, având legătură cu investigaţiile.
Alţi doi parlamentari pro-ruşi, de asemenea acuzaţi de corupţie, au dispărut în ultima săptămână, iar poliţia s-a gândit pentru o perioadă dacă cel puţin unul dintre ei s-ar fi putut ascunde în ambasada Rusiei.
Toţi cei suspectaţi sau care se confruntă cu acuzaţii sunt asociaţi ai magnatului de afaceri pro-rus fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariţia în 2014-2015 a 1 miliard USD din sistemul bancar moldovean.
Autorităţile moldoveneşti susţin că acesta a introdus ilegal fonduri în Moldova pentru a perturba alegerile şi a încerca să asigure alegerea unor deputaţi pro-moscoviţi în cadrul unui scrutin parlamentar la sfârşitul acestui an.
Preşedinta Maia Sandu este vârful de lance al eforturilor de a asigura aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, şi nu a recunoscut niciodată alegerea Evgheniei Guţul în 2023 ca başcan.
Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, care se află la graniţa de est a Moldovei, şi a acuzat Kremlinul că încearcă să o destituie.
Rusia a ridicat problema detenţiei lui Guţul în timpul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite de joi.
„Întreaga regiune nu este stabilă şi am considerat că este responsabilitatea noastră să sensibilizăm membrii Consiliului cu privire la această situaţie absolut intolerabilă”, a declarat reporterilor ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy.
Ambasadorul Moldovei la ONU, Gheorghe Leuca, a declarat reporterilor că reţinerea lui Guţul nu are nimic de-a face cu rolul său politic, acuzând-o de implicare într-o organizaţie criminală.