Republica Moldova: Alianţa aflată la guvernare se destramă în drumul său spre Europa
alte articole
Republica Moldova s-a cufundat într-o criză politică profundă: Alianţa aflată la guvernare s-a destrămat, iar partidele care o formau au devenit duşmani înrăiţi. În structurile de stat au loc percheziţii, înalţi funcţionari sunt anchetaţi şi arestaţi. Potrivit experţilor, sunt posibile două scenarii de evoluţie a evenimentelor: fie recrearea coaliţiei în baza unor condiţii noi, fie alegeri parlamentare anticipate. În acest ultim caz este foarte mare probabilitatea revenirii forţelor de stânga la putere şi a reorientării Chişinăului dinspre Bruxelles spre Moscova, cu atât mai mult cu cât Republica Moldova nu va primi în acest an nici acord de asociere, nici regim fără vize cu Uniunea Europeană (UE), subliniază cotidianul rus Kommersant.
Stabilitatea politică s-a menţinut în Republica Moldova puţin timp: din martie anul trecut, când după trei ani în care republica nu a avut preşedinte a fost ales în sfârşit un şef al statului, până în februarie anul acesta. Potrivit Kommersant, unitatea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), din care făceau parte partidele Democrat, Liberal-Democrat şi Liberal, era şi înainte una declarativă. Acum, această alianţă s-a destrămat cu totul: Vlad Filat, premier şi lider al liberal-democraţilor, a părăsit alianţa trântind uşa, acuzându-şi partenerii de trădare a intereselor ţării şi a principalului obiectiv - integrarea europeană.
Drept replică, Filat a auzit acuzaţii în oglindă de la democraţi şi liberali, după care s-a instalat un război politic de anvergură. Mai mulţi miniştri din partidul premierului s-au pomenit în centrul unor scandaluri de corupţie şi al unor dosare penale pentru abuz de putere. Întâi s-a descoperit că ministrul de externe avea o diplomă falsă, apoi a fost anunţat că ministrul sănătăţii este suspectat de maşinaţiuni cu proprietăţi imobiliare, după care anchetatorii procuraturii au început să aibă întrebări şi faţă de ministrul de finanţe.
La sfârşitul săptămânii, ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (se consideră că şeful lui este apropiat Partidului Democrat) au iniţiat percheziţii la guvern, fiind arestat şeful serviciului fiscal Nicolai Vicol, omul lui Filat. Totodată, ofiţerii anticorupţie au descoperit în cabinetul şefului-adjunct al cancelariei de stat, de asemeni sub controlul premierului, suma de 40.000 de dolari. Explicaţiile înaltului funcţionar, conform căruia banii au fost strânşi pentru nunta fiicei lui, nu i-au convins pe anchetatori.
Premierul Filat şi liberal-democraţii nu au rămas datori. Alături de comunişti, ei au votat în parlament pentru desfiinţarea postului de prim-vicepreşedinte al parlamentului, pe care îl ocupa vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, considerat unul dintre cei mai influenţi şi bogaţi oameni din republică. Filat a dat de înţeles că nu se va opri aici. Săptămâna aceasta, el intenţionează să decidă soarta miniştrilor liberali şi democraţi. 'Demisia lui Plahotniuc este abia începutul', a declarat premierul.
În actualul război al 'tuturor împotriva tuturor' a trecut aproape neobservată declaraţia ministrului de externe şi pentru integrare europeană, Iurie Leancă, care a anunţat că în acest an UE nu va semna cu Republica Moldova nici acordul de asociere, nici cel privind regimul fără vize pentru vizitele de scurtă durată, nici cel privind înfiinţarea unei zone de liber schimb. Se aştepta ca aceste documente să fie semnate în toamnă la Vilnius, la summitul 'Parteneriatului Estic', din care fac parte Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. În pofida faptului că Iurie Leancă a declarat că această amânare este una strict tehnică, fiind legată de particularităţile birocraţiei europene, vestea a devenit pentru AIE cu adevărat una proastă, deoarece tocmai apropierea accelerată de Europa a fost principala promisiune electorală a coaliţiei destrămate, subliniază Kommersant.
'Singurul lucru cu care ei (cei din partidele AIE) se lăudau erau relaţiile cu UE, însă le-au compromis', declară fostul ministru adjunct al afacerilor externe al republicii, Valeriu Ostalep. În opinia sa, pentru Filat este important acum să se 'poziţioneze ca luptător împotriva mafiei care l-a împiedicat să ajungă la o înţelegere cu Europa'. 'Adică, el a vrut, însă partenerii-infractori nu l-au lăsat să rezolve probleme importante', a explicat Ostalep.
Experţii prognozează două posibile scenarii de evoluţie a evenimentelor. Primul: alegerile parlamentare anticipate. 'Parlamentul va formula un vot de neîncredere la adresa guvernului, va eşua de două ori să aprobe componenţa noului cabinet şi va fi dizolvat', precizează politologul Anatol Ţăranu. Dacă se va ajunge la noi alegeri, acest lucru s-ar putea transforma într-o revanşă a forţelor de stânga, care în ultimii trei ani au fost înlăturate de la putere. Partidul Comuniştilor, unul încă influent, alături de socialişti şi centrişti de toate felurile nu sunt responsabili pentru situaţia din Republica Moldova, departe de cea ideală. Asistând la euroscepticismul crescând din sânul societăţii, forţele de stânga s-au reorientat spre Est şi afirmă acum că Republica Moldova poate fi salvată doar prin ralierea la Uniunea Vamală patronată de Rusia.
Al doilea scenariu ar presupune ca părţile aflate în conflict să depună armele şi să ajungă la un acord privind recrearea alianţei în baza unor noi condiţii. Premierul Filat a venit deja cu o asemenea propunere.
Luni, 18 februarie, la Chişinău sosesc miniştrii de externe ai Marii Britanii, Suediei şi Poloniei, care în mod sigur vor încerca să-i împace pe foştii parteneri, în numele unui obiectiv înalt: continuarea integrării europene, mai notează Kommersant.