Italia: Liderii principalelor trei coaliţii încearcă să convingă electoratul în ultima săptămână de campanie(presa italiană)

Liderul coaliţiei de centru-stânga, Pierluigi Bersani. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.02.2013

Cu şase zile înainte de desfăşurarea alegerilor parlamentare din Italia, programate pe 24 şi 25 februarie, liderii principalelor trei coaliţii, de centru-stânga (Pierluigi Bersani), de centru (Mario Monti) şi de centru-dreapta (Silvio Berlusconi) încearcă să convingă electoratul italian, informează luni principalele publicaţii din Peninsulă.

'Peste şase zile Italia votează', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că liderul coaliţiei de centru-stânga, Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD), a vorbit duminică la Milano (nord), în piaţa Domului, în faţa a peste 30.000 de persoane, declarând că este convins că stânga va câştiga alegerile. La Milano au fost prezenţi şi liderii celorlalte două partide care susţin coaliţia de centru-stânga, Nichi Vendola (Stânga, Ecologie şi Libertate, SEL), şi Bruno Tabacci (Centru democrat). La această manifestare unită a stângii italiene au mai participat primarul oraşului Milano, Giuliano Pisapia, şi candidatul stângii la preşedinţia regiunii Lombardia, Umberto Ambrosoli.

În discursul său, Bersani a spus că stânga italiană a participat la campania electorală 'fără a povesti basme, ca ceilalţi lideri de dreapta şi de centru', şi cu convingerea că 'Italia va reuşi să depăşească actuala criză economică'. Noul guvern italian, a mai spus secretarul PD, 'va trebui să schimbe situaţia şi să rezolve toate inechităţile sociale, toate problemele şi suferinţele italienilor', care au nevoie 'de locuri de muncă şi de o reducere a presiunii fiscale'. Italia 'mai are nevoie de stabilitate şi de creştere economică', a declarat Pierluigi Bersani, potrivit La Repubblica.

La manifestarea organizată la Milano de coaliţia de centru-stânga a fost prezent şi fostul premier italian Romano Prodi, care a lipsit de patru ani de pe scena politică din Italia. 'După patru ani m-am întors, pentru că este nevoie de prezenţa tuturor progresiştilor din ţară', a spus Prodi, care a subliniat importanţa acestor alegeri parlamentare pentru viitorul Italiei şi i-a invitat pe italieni 'să voteze în masă şi uniţi', observă publicaţia amintită.

'Monti solicită o dezbatere televizată cu Berlusconi şi Bersani', scrie Corriere della Sera din Milano, care citează un interviu acordat duminică postului public de televiziune Rai Doi de liderul coaliţiei de centru, actualul premier demisionar Mario Monti. Cu o săptămână înainte de alegeri, acesta s-a declarat convins că cei trei lideri ai principalelor coaliţii ar trebui să accepte să se confrunte în cadrul unei dezbateri televizate. 'Cu câteva zile înainte de vot nu le putem nega cetăţenilor italieni dreptul de a se informa, pe baza unei confruntări directe între principalii trei candidaţi la funcţia de prim-ministru. Fără o astfel de dezbatere, în Italia se alimentează antipolitica', a declarat Monti, declaraţie preluată de principalul cotidian milanez.

'Berlusconi îşi atacă adversarii', titrează La Stampa din Torino, care scrie că fostul premier italian, Silvio Berlusconi, lider al coaliţiei de centru-dreapta, şi-a continuat campania electorală agresivă, duminică, la Torino, capitala regiunii Piemont (nord), unde a spus că liderul populist al Mişcării 5 Stele, bloggerul Beppe Grillo, 'este un pericol pentru democraţia italiană'. 'Movimento 5 Stelle' ar putea deveni 'marea surpriză' a acestor alegeri legislative şi ar putea obţine circa 20% din voturi, opinează principalul cotidian din Torino.

'Il Cavaliere', magnatul media în vârstă de 76 de ani, care participă la cea de a şasea sa campanie electorală, în ultimii 20 de ani, a mai criticat coaliţia de centru a lui Mario Monti şi a spus că, dacă actualul premier demisionar va pierde alegerile, 'se va îmbăta pentru prima dată în viaţă'. Această replică nu a fost apreciată de principalii doi aliaţi ai lui Mario Monti, Gianfranco Fini, lider al partidului Viitor şi Libertate pentru Italia (Futuro e Liberta per l'Italia, FLI), şi Pierferdinando Casini, lider al Uniunii de Centru, relevă publicaţia amintită.

'Berlusconi este deja beat şi acest lucru este demonstrat de toate prostiile pe care le-a spus în campania electorală', a declarat Fini, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor de la Roma. Iar Casini a adăugat: 'Cu toate prostiile pe care le spune în fiecare zi, dacă Berlusconi s-ar îmbăta, niciun italian nu ar nota diferenţa', informează publicaţia menţionată.

Cotidianul din Torino publică şi un calendar al angajamentelor principalilor trei candidaţi la funcţia de premier, Bersani, Berlusconi şi Monti, în ultima săptămână de campanie electorală. Cei trei vor străbate Italia, de la nord la sud, din Lombardia în Sicilia, pentru a-i convinge pe italieni să voteze pentru coaliţiile pe care le conduc. Iar în ultima zi a campaniei electorale, vineri, pe 22 februarie, cei trei candidaţi la funcţia de prim-ministru al Italiei vor fi prezenţi pe posturile de la Rai, radio televiziunea publică din Italia, pentru conferinţele de presă finale, în care vor pronunţa ultimele apeluri electorale, care vor încheia această campanie, 'una dintre cele mai agresive din istoria Republicii Italiene', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor