Anul Nou Chinezesc 2013 sărbătorit la Chişinău
alte articole
Cel mai important festival tradiţional pentru poporul chinez, sărbătorit pe parcursul a doua săptămâni, Anul Nou Chinezesc, a fost marcat la Chişinău prin prezentarea culturii tradiţionale pentru Azilul Republican pentru invalizi şi pensionari şi Oriental House. Invitata, Asociaţia Obştească Falun Dafa din R. Moldova, a prezentat în weekendul ce tocmai s-a încheiat un frumos program artistic.
”Ne-am luat rămas bun de la dragonul ceresc şi la 10 februarie am salutat Anul Nou Chinezesc 2013 care este Anul Şarpelui inteligent. Şarpele este unul din cele 12 animale din ciclul Zodiacului chinezesc. Este cel mai misterios şi simbolizează înţelepciune şi puterea unei demnităţi extraordinare”, a precizat preşedintele A.O. Falun Dafa din R. Moldova, doamna Tatiana Chiriac.
Timp de mii de ani, artiştii chinezi considerau că doar cultivind puritatea interioară pot crea artă adevărată. Fiind o străveche disciplină spirituală, Falun Dafa sărbătoreşte cultura tradiţională chineză neinfluenţată de comunism şi promovează principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.
Întreaga cultură chineză, de la caligrafie la hârtie şi agricultură, este considerată de inspiraţie divină. Din păcate, în istoria recentă a Chinei comuniste, odată cu distrugerea culturii a fost ruinată şi încrederea în divin.
“Practicanţii Falun Dafa (sau Falun Gong) promovează cultura, arta şi valorile tradiţionale chineze şi de aceea am decis să răspundem invitaţiei prin prezentarea un program artistic inedit cu ocazia sărbătoririi Anului Nou Chinezesc." a remarcat doamna Chiriac în cuvântul de deschidere a festivităţilor.
Spectatorii au fost încântaţi de muzica şi dansurile tradiţionale ce vorbesc despre idealurile străvechi, tradiţie şi frumos: dansurile trupei ”Lotuşii Sublimi”, prestaţia trupei toboşarilor şi prezentarea exerciţiilor de qigong ”Falun Dafa”.
Graţioase, dansatoarele au prezentat 4 dansuri minunate: dansul cu evantaie sau ”Falun Dafa Hao” (ce înseamnă Falun Dafa este bună); ”Dansul florilor de lotus”; ”Dansul cu Umbrelele” şi dansul ”Petalele de Lotus”.
Spectatorii au remarcat mişcările frumoase şi line ale exerciţiilor şcolii Falun Dafa “care au generat un câmp de energie paşnică”. Minunată a fost şi prezentarea trupei tobelor de şold, care a interpretat cântecul ”Falun Dafa Hao”. În diverse oraşe din lume, toboşarii participă la parade pentru a prezenta spiritul dinastiei Tang, toleranţa şi rezistenţa prin care toboşarii susţineau moralitatea oştilor şi salutau cea mai înfloritoare dinastie a istoriei chineze.
Fiind prezent la eveniment, Epoch Times a consemnat căldura spectatorilor şi invitaţilor, care au fost încântaţi de atmosfera creată, precum şi de frumuseţea dansurilor prezentate. ”Cred că niciodată nu am avut aşa concert. În timpul prezentărilor m-am simţit extraordinar. Acum simt o linişte sufletească profundă....”, a declarat Alexandra.
De aceeaşi părere a fost şi Olga: ”M-am simţit minunat, exerciţiile par a fi uşoare şi utile, dansurile sunt fermecătoare. Mulţumim pentru un astfel de concert”.
Concluzionând, domnul Rusu Petru a precizat ”Încă nu am văzut în viaţa mea o aşa prezentare. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să văd aceste exerciţii şi dansuri fermecătoare. Mai veniţi, vă aşteptăm cu drag”.