Republica Centrafricană: Iată cine sunt rebelii Sèlèka care seamănă moarte
alte articole
De joi până astăzi cifra morţilor în ciocnirile dintre grupurile religioase din capitala Bangui este înfricoşătoare iar violenţa nu pare să se oprească, în ciuda sosirii contingentului francez.
Începând cu 7 decembrie, au fost anunţate trei zile de doliu naţional "pentru a onora memoria" sutelor de victime ale masacrelor inter-religioase care, însângerează Republica Centrafricanăpreşedintelui Michel Djotodi, venit la putere în luna martie a anului trecut, face parte dintre foştii rebeli Sèlèka.
Între timp, în capitala Bangui populaţia este traumatizată de masacre şi ţara priveşte cu speranţă intervenţia franceză (de sâmbătă seara sunt desfăşuraţi în zonă 1.600 de soldaţi trimişi de Franţa) pentru "a aduce ordine” în ţară şi a dezarma miliţiile şi grupurile armate care seamănă moartea în Republica Centrafricană. Bde joi până sâmbătă s-au înregistrat aproape 400 de victime.
Intervenţia franceză va fi "rapidă, eficientă" şi va "dezarma toate miliţiile şi grupurile armate care terorizează populaţia", a spus Hollande în timpul unei conferinţe de presă, după reuniunea la nivel înalt de la Paris, privind pacea şi securitatea în Africa, precizând că operaţiunile vor permite ca Bangui să-şi "recâştige stabilitatea şi să ajungă la alegeri libere şi pluraliste". Anterior, ministrul francez de apărare a vorbit de o operaţiune "pentru o perioadă scurtă, de ordinul a şase luni". Pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului şi a asigura apărarea populaţiei, Hollande declară că se va "proceda ca în Mali, misiunea se va termina odată cu desfăşurarea alegerilor".
Miliţiile şi grupurile armate care seamănă moartea în Republica Centrafricană
"Mişcarea Sèlèka este o organizaţie rebelă înfiinţată în luna august de către fracţiuni de disidenţi ai Uniunii Forţelor Democratice pentru integrare, Convenţia Patrioţilor pentru Justiţie şi Pace şi Frontul Democrat pentru popoarele din Africa Centrală, precum şi alte grupări. Mişcarea are aproximativ 3.000 membri. Michel Djotodia, liderul mişcării Sèlèka, are 60 de ani şi este un fost funcţionar public şi diplomat, fost consul al Republicii Centrafricane în Sudan. După ce a abandonat cariera diplomatică, a trecut de partea opoziţiei şi din 2005 este liderul acestei organizaţii importante de militanţi rebeli", este modul în care definea mişcarea Sèlèka, Rossana Miranda de la formiche.net, în luna martie a acestui an.
Sèlèka s-a înfiinţat cu scopul de a pune în aplicare acordul de pace din 2007, cunoscut sub numele de acordul Libreville, care a inclus integrarea rebelilor în forţele armate, o măsură similară cu cea folosită în Republica Democrată Congo. În plus, organizaţia cerea eliberarea tuturor prizonierilor politici. Aceste motive au făcut să fie primită cu bunăvoinţă în rândul populaţiei, nu şi de forţele Statului. Cn ultimele luni, grupul s-a divizat şi nu mai este omogen pentru că s-au ciocnit diferitele interese şi dorinţe de putere. În decembrie, preşedintele Francois Bozizé a denunţat acest grup, afirmând că a început să se transforme într-o organizaţie care se servea de mercenari din Ciad, Sudan şi Nigeria, făcând promisiuni de recompense în aur şi diamante. O dovadă a acestei fracturi interne a avut loc în aceeaşi zi cu lovitura de stat când, după auto-proclamarea lui Michel Djotodia în calitate de preşedinte al tranziţiei, un alt lider rebel, Nelson N'Jadder, purtătorul de cuvânt al Convenţiei Patrioţilor pentru Justiţie şi Pace - altă fracţiune din Sèlèka - a declarat că nu-l recunoaşte pe Djotodia drept preşedinte.