Didi, regele care conduce Ghana dintr-un supermarket german

Ghana: suporterii echipei naţionale de fotbal (arhivă) (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
21.11.2013

Tabloidul Bild relatează povestea regelui din Africa care a ajuns în Germania ca student în 1989: astăzi lucrează ca funcţionar într-un lanţ de magazine în Bielefeld dar în acelaşi timp se ocupă de supuşii săi, utilizând Skype, telefonul şi zboruri low-cost.

Vă amintiţi comedia "Prinţul îşi caută soţie" din anii '80 cu Eddie Murphy în rolul fiului cel mare al regelui din Zamunda care "fuge" să afle cum este viaţa reală în Queens, New York? Fantazie? Întrebaţi-l pe Didi de Graft, care în timpul zilei este responsabil de departamentul de fructe şi legume într-un mic lanţ de supermarketuri germane, dar în cărţile de istorie se dovedeşte a fi regele a 3.500 de supuşi ghanezi.

Povestea o relatează tabloidul Bild, chiar şi cu o mulţime de fotografii. De Graft, în vârstă de 47 de ani, a venit în Germania ca student în 1989. Pentru a se întreţine a trebuit să găsească un loc de muncă, începând astfel să lucreze în lanţul de supermarketuri Jibi din Bielefeld, în Renania de Nord - Westfalia. Ceva ce putea fi un proiect limitat în timp s-a transformat într-un plan de viaţă, atunci când a cunoscut-o pe actuala lui soţie, Lisa, care acum 12 ani i-a adus pe lume un fiu, Marvin, devenit moştenitorul tronului.

Didi de Graft e muncitor. Cu tenacitate şi perseverenţă, de-a lungul timpului a făcut carieră în lanţul celor 100 de magazine, ajungând să gestioneze întregul sector de fructe şi legume de la Jibi. Totul părea să meargă bine.

Până într-o zi când a primit un apel telefonic pe care nu-l aştepta, de la unchiul său, regele. Era anul 2009 şi bătrânul rege din Suma Ahrenko - oraş în Ghana din regiunea Brong-Ahafo - la vârsta de 78 de ani nu mai avea energia necesară să supravegheze micul regat. Acum, era rândul lui Didi de Graft: "Sunt prea bătrân, trebuie să continui tu", i-ar fi spus regele, conform celor raportate de Bild. Didi se gândeşte şi acceptă.

De atunci, a devenit rege al Suma Ahrenko, Regele Nana Adutwum Barimah. Un domnitor la distanţă deoarece după atât de mult efort, o viaţă şi o familie construite în Germania, Didi nu are de gând să renunţe la tot şi să se întoarcă să trăiască în Ghana. Didi de Graft administrează mica sa Împărăţie prin tehnologie: internet, telefon şi zboruri low-cost. Din Bielefeld, Regele Nana Adutwum Barimah, gestionează administraţia, justiţia, căsătoriile, condamnă, mediază micile conflicte locale. Găseşte ajutoare pentru spital şi şcoală. Încearcă să facă bine pentru supuşii săi, ca orice monarh care se respectă. Şi astfel, exact ca în cazurile de dragoste înflorite şi crescute la distanţă datorită serviciului Skype şi zborurilor low-cost, astăzi chiar şi monarhiile se adaptează vremurilor. Tronul era ieri, astăzi, în regatul 2.0, internetul este sceptrul cel mai fidel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor