Republica Centrafricană: Conflictele armate dintre creştini şi musulmani au încetat după demisia preşedintelui

Preşedintele interimar al Republicii Centrafricane, Michel Djotodia, a demisionat din postul său în cadrul summitului regional ce aveau ca obiectiv să pună capăt violenţelor ce frământau ţara, anunţă BBC.com.
Soldaţii francezi din Republica Central Africană. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
P. P.
10.01.2014

Preşedintele interimar al Republicii Centrafricane Michel Djotodia şi premierul Nicolas Tiangaye au demisionat, au anunţat vineri participanţii la summitul extraordinar din Africa Centrală organizat în capitala Ciadului, N'Djamena, întâlnire ce avea ca obiectiv să pună capăt violenţelor ce frământau ţara, anunţă BBC.com.

Întregul guvern al Republicii Centrafricane este prezent la conferinţa de pace din Chad organizată de liderii regionali.

Michel Djotodia a fost primul lider musulman al republicii. După venirea sa la putere, 20% din populaţie a fugit din locuinţele proprii din cauza conflictelor armate dintre creştini şi musulmani.

Numai de la începutul lunii decembrie, ciocnirile sângeroase din Republica Centrafricană au făcut cel puţin 1.000 de victime, iar conform Naţiunilor Unite, aproximativ 935.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele de la începutul conflictelor dintre cele două tabere.

Demisia liderului musulman a fost anunţată în cadrul unei declaraţii a Comunităţi Economice Centrale a Statelor Africane (ECCAS), formată din 10 state.

Secretarul General al ECCAS, Ahmat Allami a declarat că membrii Consiliului Transnaţional al Africii s-au prezentat la scurt timp după noile declaraţii, pentru a decide noua conducere a naţiunii africane.

În timpul negocierilor de pace, legiuitorii s-au întâlnit cu liderii regionali în timp ce Michel Djotodia a purtat discuţii separate cu fosta sa alianţă rebelă, Seleka, a anunţat AFP.

Franţa a trimis o misiune formată din 1000 de soldaţi pentru a proteja victimele conflictului din Republica Centrafricană. Miercuri, oficialii Uniunii Europene au propus crearea unei noi misiuni de păstrare a păcii.

Djotoda venise la putere în luna martie 2013 în urma unei lovituri de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor