Replica dură a liberalilor la invitaţia "mediatorului" Ponta

Premierul Victor Ponta le-a cerut luni colegilor săi din Biroul Permanent Naţional al PSD mandat să discute cu PNL despre cinci teme importante - revizuirea Constituţiei, legislaţia financiara, sistemul electoral, masterplanul pe Transport şi legile siguranţei - urmând ca ulterior să poarte discuţii şi cu UDMR sau PPDD. Replica liberalilor nu s-a lăsat mult aşteptată. Alina Gorghiu i-a transmis premierul că nu este preşedintele României pentru a se erija în mediator între partidele politice.În cadrul unui comunicat de presă remis la scurt timp după invitaţia lui Victor Ponta, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu i-a transmis acestuia că, în numele formaţiunii pe care o reprezintă, face următoarele precizări:
Andrei Pricopie
19.01.2015

alte articole

Alina Gorghiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.01.2015

Premierul Victor Ponta le-a cerut luni colegilor săi din Biroul Permanent Naţional al PSD mandat să discute cu PNL despre cinci teme importante - revizuirea Constituţiei, legislaţia financiara, sistemul electoral, masterplanul pe Transport şi legile siguranţei - urmând ca ulterior să poarte discuţii şi cu UDMR sau PPDD. Replica liberalilor nu s-a lăsat mult aşteptată. Alina Gorghiu i-a transmis premierul că nu este preşedintele României pentru a se erija în mediator între partidele politice.

În cadrul unui comunicat de presă remis la scurt timp după invitaţia lui Victor Ponta, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu i-a transmis acestuia că, în numele formaţiunii pe care o reprezintă, face următoarele precizări:

"1. Aşa cum am mai declarat, în nenumărate rânduri, fără a fi auziţi şi de preşedintele PSD, dl Victor Ponta a greşit încă o dată adresantul. Dacă dl Victor Ponta este depăşit de anumite probleme sau doreşte stabilirea unei poziţii unitare, la nivelul întregii clase politice, în legătură cu anumite teme, se poate adresa în acest sens Preşedintelui.

Dl Ponta nu este Preşedintele României pentru a se erija în mediator, nu poate fi şi preşedinte de partid şi mediator şi prim-ministru şi deputat. Singura instituţie care poate asigura o mediere între partide, pe diverse teme, este Preşedintele României. Acesta este de altfel şi spiritul Constituţiei, la care noi ca oameni politici trebuie să ne raportăm permanent. Dialogul politic trebuie să aibă şi finalitate, altfel este doar o pierdere de timp pentru a spăla imaginea unui politician sau altul.

2. Dl Victor Ponta încearcă să se substituie nu doar Preşedintelui României, ci şi Parlamentului. Există o Comisie de cod electoral care funcţionează. Dl Ponta doreşte o supralegiferare la nivel de partid. Ar fi util ca dl Ponta să ne comunice dacă doreşte desfiinţarea acestei Comisii sau chiar desfiinţarea Parlamentului. De asemenea, legile siguranţei naţionale îşi urmează parcursul firesc în aceeaşi instituţie, Parlamentul României, o instituţie care pentru domnul Ponta se pare că nu există.

3. Constatăm că dl Ponta vrea să fie şi Preşedinte şi supralegiuitor, dar nu poate fi premier, singura funcţie pe care o ocupă, în acest moment. Construcţia autostrăzilor este un atribut al Executivului. Adevăratul motiv pentru care dl Ponta doreşte să se consulte cu opoziţia, în privinţa autostrăzilor, este să facă PNL complice la jaful care se prefigurează în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov, care are unul dintre cele mai mari costuri de construcţie per kilometru din întreaga lume.

A spune că Guvernul nu mai construieşte autostrăzi, dacă opoziţia nu girează un astfel de preţ, este încă un argument pentru care acest Guvern trebuie să plece cât mai repede. PNL doreşte construirea de autostrăzi ieftin, repede şi fără condiţionalităţi politice. Guvernul nu poate condiţiona adoptarea unor măsuri, în funcţie de realizarea unei situaţii politice sau alta. E ca şi cum dl Ponta ar spune că nu va mai da alocaţiile copiilor, dacă PNL doreşte ca instituţiile să funcţioneze, conform Constituţiei.

4. Realizarea Pactului pentru armată, semnat inclusiv de dl Ponta, precum şi convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a vota legea insolvenţei personale, iniţiativă cu care domnul Ponta se declară de acord, confirmă soliditatea punctului nostru de vedere conform căruia fiecare instituţie a statului trebuie să funcţioneze, conform atribuţiilor constituţionale. Preşedintele să medieze între partide, iar partidele să legifereze în cadrul Parlamentului. Mai rămâne doar ca Guvernul să reintre în activitate.

5. Problemele interne ale PSD nu trebuie exportate la nivelul societăţii. Dacă dl Ponta nu mai găseşte suport în interiorul partidului pentru a lua decizii, calea corectă este înaintarea demisiei, nu asumarea unor noi atribuţii constituţionale, pe care, repetăm, nu le deţine.

6. Ne-am fi dorit de exemplu mai mult dialog atunci când dl Ponta a legiferat prin Ordonanţă de urgenţă traseismul politic, atunci când a îngrădit dreptul la vot al diasporei sau când dă ordonanţe de urgenţă în interes propriu, de grup ori de partid.

7. Aparenta deschidere către dialog şi consens arată, de fapt, încă o dată, cât de nedemocratic gândeşte dl Victor Ponta. Sub pretextul dialogului se ascunde, de fapt, dorinţa de a ocoli Constituţia şi de a suprima rolul instituţiilor în stat. Consensul la care face apel dl Ponta, zi de zi, exista doar pe vremea lui Ceauşescu, atunci când Parlamentul şi Guvernul erau subordonate secretarului general al PCR. Dialogul este bun şi dorim să-l realizăm, sub autoritatea Preşedintelui, dar Parlamentul trebuie să funcţioneze în continuare.

La rândul său, Guvernul trebuie să ia decizii, nu să aştepte dezbaterile politice între partide. Executivul condus de dl Victor Ponta trebuie să organizeze, de exemplu, alegerile parţiale, acolo unde au fost vacantate funcţii publice şi comunităţile nu mai au reprezentanţi. Ponta este surd, însă, atunci când este vorba de aplicarea legii. Îi solicităm, încă o dată, să intre în legalitate şi să organizeze, de urgenţă, alegeri parţiale. Pentru a aplica legea nu este nevoie de consultări politice." i-a comunicat PNL-ul, prin intermediul Alinei Gorghiu, lui Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor