Renumitul fizician Stephen Hawking moare la vârsta de 76 de ani
alte articole
Fizicianul britanic Stephen Hawking a murit în somn la vârsta de 76 de ani, potrivit unui purtător de cuvânt al familiei. Cunoscut în întreaga lume, el a depus eforturi pentru ca diverse domenii ştiinţifice complicate să fie accesibile publicului.
Stephen Hawking, renumit matematician, fizician teoretician şi o emblemă a culturii pop, a murit la vârsta de 76 ani, a anunţat într-o declaraţie familia sa.
“Suntem îndureraţi că iubitul nostru tată a murit astăzi. El a fost un mare om de ştiinţă şi un bărbat extraordinar a cărui muncă şi moştenire vor dăinui mulţi ani de acum înainte. Curajul şi persistenţa, genialitatea şi umorul său au inspirat oameni din întreaga lume”, au precizat cei trei copii ai săi într-o declaraţie.
Hawking a murit în somn la locuinţa sa din Cambridge în primele ore ale zilei de miercuri.
Astrofizicianul Neil de Grasse Tyson a scris pe Twitter că moartea lui Hawking “a produs un gol intelectual”.
Hawking a suferit de scleroză laterală amiotrofică (SLA), o afecţiune degenerativă incurabilă cunoscută şi sub numele de boala Lou Gehrig, care l-a lăsat paralizat aproape în întregime. După o operaţie la gât în 1985, el a putut să comunice cu ajutorul unui calculator şi a unui sintetizator vocal electronic.
Hawking a fost diagnosticat cu această afecţiune la vârsta de 21 de ani şi a trăit cu boala timp de peste 50 de ani, uimind doctorii. Doar 5% dintre persoanele diagnosticate cu SLA supravieţuiesc timp de 10 ani sau mai mult.
Comentariile făcute la aproape fiecare descoperire majoră au fost apreciate în lumea fizicii, astronomiei şi cosmologiei.
El a primit 12 titluri onorifice şi a fost numit de asemenea profesor “lucasian” de matematică la Universitatea Cambridge, post deţinut de Sir Isaac Newton cu peste 300 de ani în urmă.
Autor al cărţii “O scurtă istorie a timpului”, Hawking a devenit faimos pentru activitatea depusă privind găurile negre care produc particule subatomice, originile universului şi cercetările legate de aşa zisa “teorie unificată”.
Unul dintre cele mai mari obiective ale fizicii, teoria unificată, încearcă să rezolve contradicţiile dintre legile gravitaţiei pentru obiectele mari, aşa cum au fost descrise de teoria generală a relativităţii a lui Albert Einstein, şi teoria mecanicii cuantice, care abordează particulele subatomice.
Hawking a propus un model al universului bazat pe două concepte de timp: “timpul real”, despre care a afirmat că este timpul experimentat de oameni, şi “timpul imaginar”, afirmând că s-ar putea ca lumea să funcţioneze de fapt pe baza lui.