Relu Fenechiu propune prime de aproape 170% din salariu pentru personalul de la Aeroclubul României

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a propus un proiect de lege prin care sporurile şi primele încasate de personalul tehnic şi piloţii profesionişti din cadrul Aeroclubului României, să ajungă la aproximativ 170% din salariu, anunţă evz.ro.
Bucharest International Air Show şi General Aviation Exhibition, BIAS 2012. Celebrarea a 100 de ani de istorie a Aeroportului Băneasa Aurel Vlaicu din Bucureşti (Epoch Times România)
Ana Petrescu
07.05.2013

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a propus un proiect de lege prin care sporurile şi primele încasate de personalul tehnic şi piloţii profesionişti din cadrul Aeroclubului României, să ajungă la aproximativ 170% din salariu, anunţă evz.ro.

Această propunere a fost făcută de Relu Fenechiu pentru Aeroclubul României, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, cu toate că legea prevede ca sporurile unui bugetar nu pot depăşi 30% din valoarea salariului. Măsura vizează 229 de angajaţi.

Prin urmare, în cazul în care Guvernul va aproba actul normativ, personalul tehnic navigant, cu licenţă, ar putea avea un salariu de peste 3.000 de lei, iar personalul tehnic navigant profesionist ar primi un salariu lunar de circa 5.000 de lei.

În momentul de faţă aceşti angajaţi au un salariu de aproape 2.007 de lei, beneficiind totodată şi de sporuri şi indemnizaţi de maxim 30% din salariu.

Astfel, dacă proiectul de lege propus de ministrul Transporturilor va fi aprobat de Executiv, un salariat care lucrează la Aeroclubul României ar putea încasa o remuneraţie lunară mult mai mare decât un medic stagiar sau un profesor.

Un salariu mediu al unui profesor este între 1.000 şi 1.100 de lei, iar cel al unui medic stagiar este de circa 1.000 de lei pe lună.

În prezent, sporurile şi indemnizaţiile bugetarilor au fost îngheţate la maxim 30% în perioada Guvernului Boc.

Ce servicii oferă Aeroclubul României

Aeroclubul României oferă cursuri de zbor cu motor, planorism sau paraşutism, care pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani sunt gratuite. Serviciile sunt oferite contra cost pentru persoanele care depăşesc vârsta de 23 de ani, iar la înscriere, pentru a beneficia de aceste cursuri este nevoie de trecerea unei probe de aptitudini fizice.

Două luni şi jumătate durează cursurile teoretice, iar la sfârşitul acestora participanţii înscrişi trebuie să susţină un examen teoretic.

În limita locurilor alocate de la buget, cei mai buni dintre participanţi sunt admişi să zboare gratuit vreme de şase luni. Persoanele care în toamnă vor trece examenul pentru obţinerea brevetului de pilot vor putea zbura gratuit şi în continuare.

Pentru cursuri, aerocluburile teritoriale dispun de avioane ultrauşoare Festival, planoare IS-28B2, paraşute Parafoil, avioane Zlin 142 şi Zlin 726. Aeroclubul României mai are şi secţii de aeromodelism la aerocluburile Deva şi Iaşi.

În 1991, când se numea Aeroclubul Central Român, instituţia s-a reorganizat sub denumirea Aeroclubul României. Acesta are mai multe filiale în ţară, în Deva, Iaşi, Suceava, Braşov, Mureş, Cluj, Satu Mare şi Ploieşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor