Cel mai sus din România

Gabriel Dan Chiriac, instructor de paraşutism şi alpinism, intenţionează să doboare recordul naţional de lansare cu paraşuta de la mare altitudine, lansarea urmând a avea loc dintr-un balon cu aer cald, de la peste 10.000 de metri altitudine, după cum informează blogul oficial al evenimentului. „Gabriel Dan Chiriac doreşte să fie cel mai sus din România. Dar nu pentru mult timp.
(Photo by John Medina / Getty Images)
Bogdan Costea
23.11.2012

Gabriel Dan Chiriac, instructor de paraşutism şi alpinism, intenţionează să doboare recordul naţional de lansare cu paraşuta de la mare altitudine, lansarea urmând a avea loc dintr-un balon cu aer cald, de la peste 10.000 de metri altitudine, după cum informează blogul oficial al evenimentului. „Gabriel Dan Chiriac doreşte să fie cel mai sus din România. Dar nu pentru mult timp. Pentru că după ce va ajunge sus, va sări cu paraşuta. Probabil că va mai stabili un record naţional, şi anume cea mai lungă cădere liberă”, care va avea loc la viteza de 200-400 km pe oră, după cum aflăm de pe blogul peste10000m.wordpress.com

Paraşutistul, iubitor al sporturilor extreme, are o experienţă de peste 1600 de lansări, fiind totodată antrenor de alpinism şi escaladă şi instructor de scufundări.

Pentru cea mai înaltă lansare din România, Gabriel a făcut antrenamente din balonul cu aer cald pe aerodromul Clinceni, urcând progresiv înălţimea de la 2300 de metri la 4000 de metri, a făcut teste la barocameră, unde s-au simulat condiţiile de la 11.000 de metri, şi a studiat teoria lansării de la mare altitudine.

Lansarea cu paraşuta va avea loc dintr-un balon cu aer cald din clasa X10, de 4500 metri cubi. Piloţii balonului sunt Mihai Ilie, pilot şi instructor de zbor, şi Mugurel Conta Ionescu, instructor de zbor şi inspector în cadrul Aeroclubului României.

Tentativa de depăşire a recordului naţional va avea loc pe Aerodromul Sânpetru de lângă Braşov, în luna decembrie. În caz de vreme nefavorabilă, saltul poate fi reprogramat pe parcursul acestei ierni.

Acţiunea este susţinută în principal de către Aeroclubul României, care va asigura combustibilul balonului, aparatura specifică şi infrastructura.

Recordul anterior, vechi de mai bine de 42 de ani, îi aparţine generalului Grigore Baştan, comandant al Trupelor de Paraşutişti şi locţiitor pentru Paraşutişti al Comandantului Aviaţiei Militare. La 20 august 1970, generalul Baştan a stabilit recordul naţional de paraşutare de la 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7000 de metri. Pentru realizarea recordului, el a folosit cele două modele de paraşute gândite şi proiectate de el – BG7M şi BG3M.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor