Acordarea de sporuri pentru personalul din aviaţie şi naval nu modifică cheltuielile bugetare, susţine MTI
Cheltuielile bugetare nu se vor modifica prin aplicarea sporurilor pentru personalul din aviaţie şi din domeniul naval, care lucrează în companii aflate în subordinea MTI care nu au impact asupra fondului de salarii, iar propunerea urmăreşte stoparea plecărilor din sistem, susţin reprezentanţii MTI.
MTI a propus sporuri pentru circa 600 de angajaţi de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, Aeroclubul României, Autoritatea Navală Română - ANR şi Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile - CIAS, procentul maxim din salariul de bază variind între 40% şi 250%, potrivit unui proiect de hotărâre.
”Prevederile proiectului de Hotărâre pentru aprobarea listei categoriilor de personal la care suma sporurilor şi indemnizaţiilor individuale poate depăşi limita de 30% din salariul de bază, din cadrul instituţiilor publice din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii nu au impact asupra fondului de salarii aprobat, aşadar nu se modifică cheltuielile bugetare prin aplicarea acestor prevederi. În ceea ce priveşte personalul din aviaţie căruia i s-ar adresa aceste prevederi, demersul MTI a avut ca obiectiv promovarea unei politici salariale prin care să fie stopate plecările din sistem, într-un domeniu în care România a dezvoltat de-a lungul timpului o adevărată şcoală de aviaţie de tradiţie”, se arată într-o precizare trimisă joi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Potrivit MTI, un pilot angajat în cadrul Aeroclubului României cu 3 - 4 ani vechime care deţine toate calificările are salariul brut de 745 lei, un instructor de paraşutism 776 lei, iar salariul mediu brut pentru instructor de zbor sau paraşutism este de 1.380 lei. Diferenţele apar datorită vechimii, dar şi datorită imposibilităţii încadrării în funcţie de calificări ca urmare a blocării posturilor, potrivit MTI.
”Salariul mediu brut mecanic aviaţie este de 1.227 lei. La acest salariu brut, în momentul de faţă, se adaugă o indemnizaţie de zbor de 30% din salariul brut, după care se scade 30 % care reprezintă datoriile la stat, prin urmare piloţii şi mecanicii Aeroclubului rămân cu un venit net egal cu salariul brut. Personalul navigant profesionist al Aeroclubului României este alcătuit în momentul de faţă din 80 de piloţi din totalul de 133 de posturi aprobate prin statul de funcţii, inclusiv în posturile de conducere şi 70 de persoane încadrate ca personal tehnic aeronautic din totalul de 90 de posturi aprobate”, susţin reprezentanţii MTI.
Aeroclubul României trebuie să realizeze venituri proprii.
”Cea mai mare parte a veniturilor ar trebui să fie încasate din şcolarizare. Având în vedere faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani efectuează aceste cursuri gratuit, veniturile încasate în acest mod sunt reduse, dat fiind faptul că anual aproximativ 800 de elevi se încadrează în limita de vârstă menţionată mai sus. Dată fiind lipsa stimulării financiare, în ultimii ani s-au înregistrat plecări masive de personal, ajungându-se în prezent la un deficit de 32% de personal, în condiţiile blocării angajărilor, cea mai mare parte a piloţilor cu experienţă renunţând la această meserie, ceea ce face dificilă promovarea României în competiţiile internaţionale de profil”, se mai spune în precizare.
MTI susţine că sporurile pentru conducătorii de şalupă constau în sporul pentru siguranţa navigaţiei de 20%, sporul pentru timpul lucrat în repaosul săptămânal şi sărbătorile legale care în medie este de 20%.
”În fapt, depăşirea sporurilor se datorează plăţii unui spor pentru timpul lucrat în repaosul săptămânal şi sărbătorile legale care în medie este de 20%, şi a sporului pentru personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de până la 20% din salariul de bază. Pentru Zone Izolate sporul se acordă unui număr de 20 de salariaţi”, potrivit MTI.