Aproximativ 100 de tancuri au intrat în ultimele 3 zile în Ucraina


 Un soldat ucrainean încarcă un lansator de mortiere în satul Peski de lângă oraşul Doneţk, 18 octombrie 2014.
Un soldat ucrainean încarcă un lansator de mortiere în satul Peski de lângă oraşul Doneţk, 18 octombrie 2014. (Aleksey Chernyshev/AFP/Getty Images)

Aproximativ 100 de tancuri ruseşti au intrat în decurs de trei zile, 15-17 noiembrie, pe teritoriul Ucrainei, a declarat marţi Ministerul ucrainean de Externe. De asemenea, au fost înregistrate mobilizări de forţe combatante şi echipamente militare ruse spre direcţiile Doneţk, Debalţevo şi Lugansk.

Conform ministerului, câteva convoaie cu echipamente militare, inclusiv tunuri, tancuri şi lansatoare multiple de rachete au trecut din Rusia pe teritoriul Ucrainei prin punctele de graniţă de la Izvarino şi Novoazovsk, controlate de rebeli.

Ministerul a mai adăugat că în Ilovaisk a sosit un tren cu 12 vagoane de muniţii.

Mai mult, în localitatea Kamâşnoe din regiunea Lugansk a fost înregistrată mobilizarea a aproximativ 3.000 de luptători şi a unui număr mare de tunuri şi mortiere.

Acuzând Rusia de o destabilizare a situaţiei din estul Ucrainei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a denunţat marţi recenta mobilizare militară rusă şi a cerut Moscovei să îşi retragă trupele.

“Noi vedem mişcări de militari, de echipamente, tancuri, artilerie, sisteme de apărare antiaeriană', a declarat Stoltenberg.

În ciuda faptului că Rusia a negat până acum cu tărie orice implicare în conflictul ucrainean, Kievul şi aliaţii săi vestici au avertizat în privinţa unor continue infiltrări de echipamente şi combatanţi din Rusia.

SUA şi Uniunea Europeană au aplicat o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei datorită anexării Crimeei şi a suportului acordat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Conflictul din această zonă s-a soldat până acum cu peste 4.100 de morţi, în ciuda faptului căîn 5 septembrie a fost semnat în Minsk un acord de încetare a focului, care a oferit o mică speranţă pentru realizarea unei păci în regiune.