Kremlinul cere 'garanţii de 100%' că Ucraina nu va adera la NATO

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Rusia are nevoie de 'garanţii de 100% că nicio ţară nu se gândeşte că Ucraina va putea să adere la NATO', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat BBC, citat de RIA Novosti.

Desfăşurarea treptată a forţelor Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei a suscitat 'nelinişte' la Moscova, a spus Peskov, adăugând că prin acţiunile sale NATO încearcă să 'rupă echilibrul de forţe'.

Prin vocea mai multor oficiali ucraineni, Kievul a declarat că ar dori să reia procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010, sub regimul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, care s-a reorientat către Rusia.

După anexarea Crimeii la Rusia, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a suspendat cooperarea cu Moscova şi a adoptat o serie de măsuri pe care le-a justificat prin necesitatea de a asigura securitatea ţărilor participante. Avioane-radar patrulează constant spaţiul aerian al Poloniei şi României, iar nave suplimentare au fost trimise în mările Baltică şi Mediterană. În plus, Alianţa şi-a multiplicat exerciţiile cu aliaţii din Europa de Est şi a anunţat o creştere a prezenţei sale militare permanente în regiune.