Reguli mai dure pentru navele care vor dori să circule sub pavilionul Moldovei
alte articole
Ministerul Transporturilor a elaborat un regulament, care prevede că pavilionul nu va fi acordat fără avizul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Astfel regulile pentru obţinerea de către navele străine a pavilionului moldovenesc se vor înăspri. În acest sens, Ministerul Justiţiei urmează să avizeze un proiect de lege.
Potrivit ministrului Transporturilor, Anatol Şalaru:"Pe data de 2 octombrie, acest regulament, în varianta finală a fost transmis spre avizare la Ministerul Justiţiei. Într-o săptămână, maximum două vom avea şi avizul de la Ministerul Justiţiei, după care acest regulament va fi remis la Guvern, pentru aprobare".
După ce Ministerul Transporturilor a depus regulamentul la Ministerul Justiţiei, premierul Vlad Filat a cerut elaborarea unui regulament cu privire la autorizarea pavilionului moldovenesc pentru navele străine. El a insistat ca Ministerul de Externe să participe la procesul de autorizare, iar navele străine să urmeze toate procedurile vamale ale Moldovei.
Pe lângă implicarea Ministerului de Externe în procesul de eliberare a pavilionului moldovenesc navelor străine, regulamentul prevede o verificare mai minuţioasă a solicitării, relatează Publika TV.
"Modificările încă se răsfrâng şi asupra dreptului de proprietate şi de operare a navelor. Până la introducerea modificărilor se verifica doar dreptul de proprietate,"a spus şeful Direcţiei transport naval MTID, Igor Zaharia.
Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, în prezent, 430 de nave străine navighează cu drapelul Moldovei. Suma minimă pentru autorizarea utilizării pavilionului ţării noastre este de şase mii de lei, iar suma maximă - de 100 de mii de lei. Autorizarea se eliberează pentru o perioadă de un an.
În 2012, Moldova a încasat şapte milioane de lei pentru autorizarea pavilionului pentru nave din aproximativ 40 de ţări.
Potrivit Publika.TV, acum câteva săptămâni, Departamentul de Stat al SUA a atenţionat comunitatea internaţională asupra tentativelor Iranului de a evita embargoul, prin obţinerea pavilioanelor unor alte ţări. În luna august, Moldova a radiat din registrul navelor cu pavilion moldovenesc 12 nave maritime, din motiv că acestea ar aparţine Iranului.