Reguli de Etichetă: Ospitalitatea
alte articole
"Dragă cititorule, nu este treaba mea să te învăţ educaţia. Tu, pentru mine, ca şi pentru alte persoane care te cunosc şi vin la tine, eşti o persoană educată. [ ... ] Dar, dragă cititorule, există o a doua educaţie pe care probabil nu o ai, şi acest lucru fără să ai vreo vină, fără vina celor care te-au sfătuit şi ghidat în prima parte a vieţii tale, dar pentru multe alte situaţii de familie, de locaţie şi de mediu. Acest al doilea mod de educare, această bucurie de a trăi, este, de asemenea, ceva atât de fantastic, aşa de bizar, îşi schimbă culoarea, expresia, tipul, atât de uşor! A şti cum să trăieşti este atât de diferit, în funcţie de fiecare ţară, de orice climat, în funcţie de tradiţie! A şti cum să trăieşti într-adevăr în societate, în lume, devine o artă atât de dificilă! [ ... ] Şi este foarte bine pentru tine, dragă cititorule, ca tu, prin instinctul tău de echilibru, pentru bunul simţ, să cunoşti acest mod de a trăi, şi că, în orice moment din viaţa ta, să nu comiţi vreodată una din acele erori de conduită, de măsură, de alegere, care par mici şi uşoare, dar care duc uneori la urmări mai puţin subtile, şi, probabil, grave", spunea în 1900 Matilde Serao în cartea sa „A şti să trăieşti. Reguli de bune maniere”. Dar educaţia nu are timp şi nu are vârstă. Este bine primită în orice epocă, chiar şi în cea de astăzi,
Ospitalitatea a fost întotdeauna considerată o datorie sacră. Călătorul a fost întotdeauna bine primit atât de către persoanele mai modeste, în locuinţele cele mai umile, cât şi de persoanele cu mai multe posibilităţi financiare. Chiar şi astăzi, sentimentul de ospitalitate este larg răspândit şi simţit aproape ca o datorie.
Gazda
Dacă trebuie să găzduiţi un prieten sau o cunoştinţă pentru câteva zile, în primul rând ocupaţi-vă de camera sa, eventual, decuplată de restul casei, astfel încât gazda să aibă libertate deplină de mişcare. Asiguraţi-vă că totul este curat şi ordonat atât în cameră cât şi în baie. În cazul în care camera are o baie privată, pregătiţi-o cu tot ce este nevoie, de la lenjerie la accesorii de toaletă, iar în cazul în care baia este comună, lăsaţi prosoapele şi halatul de baie pentru oaspete, în camera acestuia.
O altă obligaţie, este aceea de a avea grijă de bucătărie. Nu este nevoie ca aceasta să fie prea sofisticată, dar faţă de masă trebuie să fie întotdeauna impecabilă, iar farfuriile şi tacâmurile schimbate după fiecare fel de mâncare. Mâncarea, chiar dacă este simplă şi comună, trebuie să fie bine pregătită, bine prezentată şi în cantitate suficientă. Aflaţi care sunt gusturile oaspetelui, care sunt alimentele sale preferate şi pentru care dintre acestea are o aversiune.
Puneţi-i telefonul la dispoziţie, chiar dacă astăzi aproape toate persoanele călătoresc cu telefonul lor mobil.
În cazul în care şederea este prelungită, întrebaţi-l dacă are rufe de spălat sau îmbrăcăminte de călcat.
Nu uitaţi să lăsaţi în cameră o sticlă de apă pentru noapte.
Regula de bază pentru cei care doresc să aibă oaspeţi, este aceea de a le lăsa lor libertatea totală în alegerea divertismentelor sau vizitelor pe care vor să le facă. Fiecare persoană trebuie să-şi trăiască viaţa cum doreşte.
Atribuţiile oaspetelui
Oaspetele are, în primul rând, datoria de a deranja cât mai puţin posibil.
Este important să fie comunicate data şi ora sosirii, acordând atenţie faptului că acestea să nu fie incomode pentru gazdă. Cu aceeaşi grijă trebuie să fie apoi comunicate ora şi ziua de plecare.
Nu vă prezentaţi cu mâna goală, ci oferiţi copiilor sau stăpânei casei un cadou după instalarea în cameră, atunci când vă întâlniţi cu întreagă familie.
Dacă nu aveţi o baie la dispoziţia dumneavoastră, nu vă lăsaţi accesoriile personale în baia comună, păstraţi-le în camera dumneavoastră. Nu folosiţi parfumurile sau cosmeticele gazdei, nici pieptenii sau periile altora, şi asiguraţi-vă că nu lăsaţi fire de păr pe chiuvetă.
În casele moderne nu există personal intern. Prin urmare, oaspetele va fi cel care va păstra camera curată. Oaspetele trebuie să apară întotdeauna fericit şi senin, va evita să apară mereu preocupat sau bosumflat, evitând astfel să producă îngrijorări inutile gazdei.
Oaspetele îşi va menţine propriile sale obiceiuri, lăsând gazdelor sale libertatea deplină de a-şi trăi viaţa aşa cum sunt obişnuite, dar trebuind să respectate anumite reguli: de exemplu, să fie întotdeauna punctual la ora mesei şi să încerce să-şi petreacă orele serii cu gazdele, cu excepţia cazului în care nu există un alt angajament.
Cel care este invitat şi ştie că are nevoie de anumite alimente sau diete, va spune sincer gazdelor aceste necesităţi. Pentru gazde va fi o plăcere să acorde o atenţie deosebită oaspeţilor lor.
Nu abuzaţi niciodată de ospitalitate, chiar dacă atmosfera este foarte prietenoasă. Deşi gazdele vor insista să rămâneţi în continuare, atunci când perioada şederii, care a fost comunicată în prealabil, s-a terminat, va trebui să plecaţi.
Înainte de a pleca, salutaţi şi mulţumiţi tuturor membrilor familiei. La scurt timp după plecare trimiteţi o notă de mulţumire prin care vă exprimaţi recunoştinţa pentru ospitalitatea acordată.