Ies la iveală acuzaţii la puţin timp după pensionarea fostului ţar al Securităţii din China

Avocatul artistului chinez Ai Weiwei, Pu Zhiqiang, vorbeşte cu mass-media de la reşedinţa lui Ai din Beijing, la 20 iulie 2012. Pu Zhiqiang l-a criticat recent pe fostul ţar al securităţii din cadrul Partidului, Zhou Yongkang.
Avocatul artistului chinez Ai Weiwei, Pu Zhiqiang, vorbeşte cu mass-media de la reşedinţa lui Ai din Beijing, la 20 iulie 2012. Pu Zhiqiang l-a criticat recent pe fostul ţar al securităţii din cadrul Partidului, Zhou Yongkang. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Avocatul de drepturilor omului din Beijing, Pu Zhiqiang, l-a denunţat public pe fostul şef al securităţii Partidul Comunist recent retras Zhou Yongkang, numindu-l o "otravă" a societăţii.

Pu a scris săptămâna trecută pe mai multe din conturi sale de Weibo că Zhou este un "trădător al poporului", care "a adus dezastre uriaşe pentru ţară". Postările au fost larg difuzate şi discutate pe internet, dar au fost repede şterse de către autorităţi; conturile sale au fost, de asemenea, dezactivate.

Abordarea lui Zhou în ceea ce priveşte "menţinerea stabilităţii" este cauza majoră de instabilitate socială a Chinei, a declarat Pu într-un interviu cu Vocea Americii (VOA). Pentru a preveni viitoarele conflicte sociale, regimul trebuie să se oprească din a-i suprima pe oamenii care vorbesc ceea ce gândesc, a precizat acesta.

În ultimii 10 ani, deoarece Zhou a condus securitatea - mai întâi ca ministru al Securităţii Publice, apoi ca secretar al puternicului Comitet pentru Afacerile Politice şi Legislative - "niciunul dintre conflictele sociale din China nu au fost cu adevărat rezolvate", fapt ce include incidente, cum ar fi masacrul de la 4 Iunie din Tiananmen, persecuţia împotriva Falun Gong, demolări forţate şi distrugerea mediului înconjurător, a declarat Pu. "Acesta a creat în mod direct sau indirect, nenumărate tragedii".

Jiang Zhuo, un bloger, a scris pe contul său de Weibo că "ori de câte ori apar schimbări politice mari, oamenii vor trebui să-şi plătească datoriile către istorie. Susţin curajul intelectualilor bravi şi patriotismul. Îl susţin pe avocatul Pu Zhiqiang!"

Mulţi blogeri au fost îngrijoraţi pentru siguranţa lui, dar acesta a precizat ziarului The Epoch Times că nu a fost supus la presiuni din partea autorităţilor.

Un comentator pentru afaceri politice Jin Zhentao a declarat ziarului The Epoch Times că faptul că Pu nu a suferit represalii violente rapide relevă că Zhou Yongkang nu se află în graţiile noului lider Xi Jinping. Acesta a mers mai departe sugerând faptul că Zhou este foarte probabil "să fie următorul care urmează să fie vânat", după ce fostul membru al Biroului Politic Bo Xilai, un aliat important al lui Zhou, va fi judecat.

În alte cazuri, oamenii care au scris împotriva oficialilor au fost trimişi în lagăre de muncă forţată sau chiar mai rău. Cu câteva luni în urmă, până când Xi Jinping a preluat puterea, "cel mai probabil că avocatul ar fi dispărut, sau ar fi fost o sinucidere înscenată, sau ar fi fost torturat", a precizat Jin Zhentao.

Conflictele dintre facţiunea lui Jiang Zemin şi noul grup de conducere în frunte cu Xi Jinping s-au intensificat şi vor deveni mai clare pe măsură ce trece timpul, conform opiniilor lui Wu Baozhang, fostul director al programului chinez Radio Franţa International, care a comunicat cu The Epoch Times.

Wu a observat îndeaproape noua conducere de la Beijing şi a afirmat: "Întrebarea cheie este dacă se poate delimita de faptele greşite comise de guvern în ultimii 30 - 60 de ani şi dacă poate tăia legăturile cu oamenii care au comis infracţiunile şi, în special, cu aceste sisteme".

Dacă reuşesc, Partidul Comunist Chinez (PCC) se va dezintegra în mod natural şi aceştia vor fi în măsură să avanseze. Dacă nu, China ar putea avea "propria versiune a primăverii arabe", a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe