Regele Mihai, lângă Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Regina Elisabeta a Marii Britanii împreună cu oaspeţii săi: (S-D, faţă - spate) Împăratul Akihito, Regina Beatrix, Regina Margrethe II (Danemarca), Regele Constantin al Greciei, Regele Mihai I al României, Regele Simeon de Saxe-Coburg şi Gotha, Sultanul Brunei-ului - Hassan al Bolkiah -, Regele Carl Gustaf XVI al Suediei, Regele Swaziland, Prinţul Hans-Adam II de Liechtenstein şi alţii. 18 mai 2012, Castelul Windsor
Regina Elisabeta a Marii Britanii împreună cu oaspeţii săi: (S-D, faţă - spate) Împăratul Akihito, Regina Beatrix, Regina Margrethe II (Danemarca), Regele Constantin al Greciei, Regele Mihai I al României, Regele Simeon de Saxe-Coburg şi Gotha, Sultanul Brunei-ului - Hassan al Bolkiah -, Regele Carl Gustaf XVI al Suediei, Regele Swaziland, Prinţul Hans-Adam II de Liechtenstein şi alţii. 18 mai 2012, Castelul Windsor (John Stillwell - WPA Pool / Getty Images)

Regina Marii Britanii a invitat monarhi din 26 de state la ceremoniile Jubileului de Diamant, iar unul dintre invitaţii prezenţi la castelul Windsor a fost Regele Mihai, surprins la fotografia de grup, după prânzul oferit de Elisabeta a II-a, chiar lângă aceasta. Nimic mai firesc, dacă ne gândim că Regele Mihai este văr şi cu regina Elisabeta a II-a şi cu prinţul consort Phillip.

După cum relatează Principele Radu pe blogul său, Majestatea Sa Regele a reprezentat România şi Familia Regală la ceremoniile oficiale ale Jubileului celor 60 de ani de domnie ai Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Nici unul dintre participanţii la ceremonii nu are o vechime mai mare decât Regele României în evenimentele oficiale găzduite de Marea Britanie în secolul al XX-lea. Majestatea Sa a fost prezent la Încoronarea Regelui George al VI-lea, la Catedrala Westminster, în anul 1937, în calitate de Principe Moştenitor şi reprezentant al Regatului României.

Vineri, prima ceremonie a avut loc la Castelul Windsor, în jurul prânzului şi a reunit monarhii lumii. La ceremonie, Regele Mihai a fost însoţit de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta. Au luat parte suverani din toate ţările europene, din Asia şi Africa, din toate colţurile lumii. Regina Elisabeta a II-a şi Ducele de Edinburg i-au întâmpinat pe Regele Mihai şi Principesa Moştenitoare la Castelul Windsor în holul de onoare. A urmat un dejun oficial în Holul Sfântul Gheorghe al castelului.

Seara, la Palatul Buckingham, Alteţele Lor Regale Principele de Wales şi Ducesa de Cornwall au găzduit un dineu oficial în cinstea suveranilor lumii prezenţi la Londra, iar Regele Mihai a participat la dineu însoţit de Principesa Margareta.

Sâmbătă, 19 mai, vor avea loc alte două ceremonii oficiale, la care vor participa Regele Mihai, Principesa Margareta, alături de Principesa Elena, Principele Nicolae şi Alexander Philips Nixon.

Prima vizită a unui monarh român în Marea Britanie a fost cea a Regelui Carol I, care a vizitat pe Regina Victoria, la Castelul Windsor, în anii 1890. Prima vizită de Stat a unui suveran român a avut loc în anul 1924, când Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost oaspeţii Regelui George al V-lea şi Regina Mary, la Palatul Buckingham.

Jubileul de diamant organizat anul acesta în cinstea Reginei Elisabeta a-II-a este evenimentul la care se reunesc cele mai multe feţe princiare, cu excepţia nunţilor sau a... înmormântărilor.Ultima întâlnire de acest gen a avut loc în 2002.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe