Regele Mihai decorează personalităţi ale vieţii politice, diplomatice şi culturale

Cu ocazia discursului rostit de regele Mihai în Parlament a fost dezvelit, la nivelul P1, un bust din bronz al regelui Carol I, oferit cadou de Casa Regală a României. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.05.2012

Vineri, la Palatul Elisabeta, Regele Mihai a decorat mai multe personalităţi ale vieţii politice, diplomatice şi culturale, cu prilejul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Regalităţii.

La ceremonie au participat şi principesa Margareta şi principele Radu.

Directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Arbore, senatorul liberal Puiu Haşotti şi deputatul PDL Theodor Paleologu au primit Medalia Regală "Mihai I pentru Loialitate".

Pictorul Ştefan Câlţia, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Jiri Sitler, şi ambasadorul Spaniei Estanislao de Grandes Pascual au primit Crucea Casei Regale a României, iar academicianul Cristian Hera şi liberalul Călin Popescu-Tăriceanu au fost răsplătiţi cu decoraţia regală "Nihil Sine Deo".

În motivaţia Crucii Regale a României acordate ambasadorului Cehiei se menţionează că acesta a contribuit la prezentarea publică a adevărului istoric despre rolul Armatei române în eliberarea Cehoslovaciei.

Ambasadorul Spaniei a fost decorat pentru "cooperarea diplomatică fructuoasă în anii în care Spania a devenit a doua casă pentru mulţi români".

Călin Popescu-Tăriceanu a fost decorat pentru activitatea guvernamentală şi politică în slujba integrării României în UE, a relansării economice şi financiare a ţării şi a profesionalizării instituţiilor statului.

De asemenea, deputatul liberal, însoţit de mama sa la ceremonie, a fost răsplătit cu cea mai înaltă distincţie regală, "pentru atitudinea princiară pe care o are faţă de idealurile democraţiei şi pentru curajul implicării sale în procesul de restituire a proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist".

Liderul grupului liberal din Senat, Puiu Haşotti, a fost decorat "pentru susţinerea constantă a valorilor şi a principiilor Coroanei în mod public, cu independenţă şi curaj în Parlament şi societate civilă".

Motivaţia decorării sale aminteşte, de asemenea, de iniţiativele legislative ale senatorului liberal, menite să modernizeze România şi să asume un viitor european comun.

Deputatul PDL Theodor Paleologu a primit Medalia Regală "Mihai I pentru Loialitate" pentru perseverenţa şi demnitatea susţinerii publice a valorilor familiei regale şi pentru activitatea diplomatică şi guvernamentală în sprijinul integrării României la valorile europene. El a fost însoţit la ceremonia decorării de fiul său.

Directorul ONB, Cătălin Arbore, a primit aceeaşi medalie ca şi deputatul liberal pentru aducerea muzicii de operă în societatea românească, pentru curajul cu care a îmbogăţit constant repertoriul Operei şi pentru exemplara colaborare cu Casa Regală.

La rândul său, pictorul Ştefan Câlţia a primit Crucea Regală a României pentru activitatea sa artistică fructuoasă care a dus arta românească peste hotare.

Ambasadorii Cehiei şi Spaniei au mai primit medalii pentru profesionalismul cu care şi-au reprezentat interesele ţărilor lor şi deschiderea faţă de România.

Academicianul Cristian Hera s-a numărat printre personalităţile decorate de Regele Mihai pentru că a făcut România cunoscută în întreaga lume, pentru talentul şi profesionalismul său în domeniul ştiinţei solurilor şi al agriculturii de înaltă specialitate, pentru demnitatea şi corectitudinea care l-au caracterizat în funcţiile de conducere deţinute în organizaţiile ştiinţifice internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor