Regele Mihai, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport

Regele Mihai I
Regele Mihai I (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Regele Mihai a primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS).

 

La ceremonia care s-a desfăşurat la Palatul Elisabeta au participat principesa Margareta şi principele Radu.

Principele Radu a transmis mesajul regelui Mihai cu acest prilej, spunând că acesta nu priveşte titlul de Doctor Honoris Causa ca pe o recompensă personală, ci ca pe un omagiu adus generaţiilor care au suferit pentru a vedea România democratică, prosperă şi liberă.

"Am primit cu bucurie vestea să Senatul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti a luat hotărârea să-mi acorde titlul de Doctor Honoris Causa. Eu nu privesc acest gest ca pe o recompensă personală, ci mai degrabă ca pe un omagiu adus generaţiilor care au suferit pentru a vedea România democratică, prosperă şi liberă. (...) Tinerii de astăzi de pe băncile UNEFS se vor bucura de roadele acestor binecuvântări în deceniile care vor urma. Universitatea voastră şi-a deschis porţile în anul 1923 şi a traversat nouă decenii de tradiţie şi modernitate, bucurându-se de susţinerea şi rânduiala noastră. Întâia instituţie de acest fel din ţară, a zecea din lume şi a cincea din Europa a fost creată cu sprijinul bunicului meu, regele Ferdinand I, cu nădejdea că va dăinui şi va aduce învăţătură multor generaţii de români", a transmis regele Mihai conducerii UNEFS.

Rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport, Viorel Cojocaru, a evidenţiat că între instituţia pe care o conduce şi familia regală există o relaţie specială.

"Relaţia dintre instituţia pe care o conduc şi familia regală a României este una specială şi datează din 17 iunie 1923, când regele Ferdinand I a ordonat prin lege înfiinţarea în cadrul Oficiului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport a Institutului Naţional de Educaţie Fizică. (...) Majestatea sa a fost şi este un exemplu de perseverenţă în ciuda greutăţilor prin care a trecut. Astăzi îl onorăm pe Majestatea Sa, regele Mihai I al României cu titlul de Doctor Honoris Causa, dar de fapt noi suntem cei onoraţi să-l avem alături", a declarat rectorul UNEFS.

La ceremonia care s-a desfăşurat în Sala Regilor a Palatului Elisabeta au participat mai mulţi profesori, membri ai Senatului Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport.

Evenimentul de la Palatul Elisabeta face parte din seria manifestărilor dedicate zilei de 10 mai - Ziua Regalităţii în România.

La aceasta dată, în 1866, principele Carol I era proclamat "domnitor al tuturor românilor". 15 ani mai târziu, în 1881, devenea rege, iar România - monarhie.

Ziua de 10 mai a fost sărbătoare naţională până în 1947, când a fost înlăturată monarhia iar regimul comunist a venit la putere.

De asemenea, ziua de 10 mai are o triplă semnificaţie în istoria României: pe 10 mai 1866 a avut loc sosirea în Bucureşti a prinţului Carol, pe 10 mai 1877 - declararea Independenţei de Stat a României, iar pe 10 mai 1881 - declararea Regatului României şi acordarea titlului de rege al tuturor românilor domnitorului Carol I.